Bestuursleden van IJsclub Ruurlo waren zaterdag druk in de weer met voorbereidingen voor een nieuw schaatsseizoen. Foto: Jan Hendriksen
Bestuursleden van IJsclub Ruurlo waren zaterdag druk in de weer met voorbereidingen voor een nieuw schaatsseizoen. Foto: Jan Hendriksen Foto:

'Laat de winter maar komen'

RUURLO - Wel vorst maar nog geen water op de baan. Dat zal IJsclub Ruurlo niet overkomen. Daarom had IJsclub Ruurlo voor aanvang van de eerste wintermaand zaterdagmorgen een 'werkmorgen' voor het negen leden tellende bestuur aan de Wiersseweg georganiseerd.

Door Jan Hendriksen

"Traditioneel pompen we voor of uiterlijk op 1 december water op de baan en prepareren we daar rondom heen wat we kunnen doen. Zo hebben we vanmorgen de fietsenstalling gereedgemaakt en alle machinerie├źn ge├»nspecteerd. Laat de vorst maar komen", zegt voorzitter Geert Cornelissen van de Ruurlose ijsclub die ruim achthonderd leden telt.
Er heerst een serene rust op deze vroege novembermorgen als we de toegangspoort naar de ijsbaan passeren. Maar schijn bedriegt. In de kantine zijn de negen bestuursleden, inclusief wat 'aanhang', druk aan het keuvelen onder het genot van een warme kop koffie. Vanuit de kantine is er een prachtig uitzicht op de nu nog groene vlakte achter het clubgebouw. "Maar morgen staat er een mooi laagje water op de baan en hopelijk verandert dat aanzicht in de komende maanden in een witte vlakte waarop volop geschaatst kan worden", zegt Cornelissen.
Evert Wezinkhof, Gerrit Klein Kranenbarg, Albert Kamperman en Henk Makkink fungeren als 'ijsmeesters' binnen de club. Geert Cornelissen: "Zij nemen de beslissing of de baan wel of niet open gaat. Minimaal moet er tussen de zesenhalf en zeven centimeter ijs liggen om te kunnen schaatsen. Het is inderdaad soms een wedloop tussen de verschillende regionale ijsclubs om als eerste de baan te kunnen openen. Maar we nemen geen enkel risico. Het moet wel verantwoord zijn. Het geduld wordt soms wel eens op de proef gesteld."

Ledenvergadering
Donderdag 12 december houdt IJsclub Ruurlo haar jaarlijkse ledenvergadering in het clubgebouw aan de Wiersseweg. Aftredend en herkiesbaar zijn de bestuursleden Joke Boode, Gerrit Klein Kranenbarg en Henk Makkink. De vergadering begint om 20.00 uur.