Op sommige momenten ontstond er door de massale deelname een wachtrij bij de inschrijving van de midwinterhoornwandeling. Foto: Jan Hendriksen.
Op sommige momenten ontstond er door de massale deelname een wachtrij bij de inschrijving van de midwinterhoornwandeling. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Deelnemersrecord Reurlse
Midwinterhoornwandeling

RUURLO - De toeloop was in die al die jaren nog nooit zo groot. Maar liefst 1780 wandelaars namen zondag vanaf De Heikamp deel aan de 21ste editie van de Reurlse Midwinterhoornwandeling.

Door Jan Hendriksen

"We zorgen jaarlijks voor 1500 startkaarten. Maar die hadden we voor het middaguur al verkocht. Ik kan me niet herinneren dat we ooit zoveel deelnemers hebben geturfd. De toeloop was enorm. Ze kwamen uit alle hoeken van de provincie en zelfs van ver daarbuiten. Een vermelding zaterdag op Radio Gelderland heeft zeker invloed gehad op de grote deelname. En ook het weer werkte in tegenstelling tot de laatste jaren perfect mee. Het was mooi licht vriezend winters wandelweer. Maar het was allemaal beheersbaar", zo verklaarde Gerrie Kettelerij die aan alle 21 edities van de wandeling haar medewerking verleende. Door de grote toeloop moesten er wel in allerijl door de verkeersregelaars en parkeerwachters extra parkeerplaatsen worden gecreëerd. Zo maakten de organisatoren onder meer gebruik van terrein 't Windmöllenveld van Rijvereniging en Ponyclub Ruurlo. Bert van Zijtveld van De Heikamp zette spontaan met zijn 'terreinwagen' dan ook een pendeldienst in tussen 't Windmöllenveld en De Heikamp.
Een enthousiaste groep van maar liefst 24 midwinterhoornblazers uit Ruurlo, Geesteren (G) en Aalten blies op acht locaties van de wandeltocht traditioneel op de eerste zondag van de Adventstijd op de midwinterhoorns om hiermee de geboorte van het Christuskind aan te kondigen of zoals ze zelf zeggen: 'Om de boze geesten te verdrijven'. "We mogen tot Driekoningen (6 januari) blazen. Buiten de Adventsperiode blazen geldt als een taboe. Niet voor niets noemt men deze hoorn de midwinterhoorn", zo verklaarde Dennis Ribbers namens de Reurlse Midwinterhoarnbloazers.
De elf leden tellende Ruurlose groep verleent in de komende weken volop medewerking aan diverse activiteiten. Dennis Ribbers: "Deze week verlenen we op woensdag medewerking aan museumactiviteiten in Borculo en zondag 8 december zijn we tijdens de Kerstfair op de Kranenburg in Vorden en op Kerst- en Wildfair in Doorwerth te horen. Zaterdag 14 december zijn van van de partij tijdens de Kerst-Inn in Ruurlo en op zondag 22 december verlenen we medewerking aan de Interkerkelijke kinderkerstviering in de Remiguskerk in Hengelo (G). Tweede Kerstdag staan we op de route van de Midwinterhoornwandeling in Geesteren (G) en op 28 december nemen we deel aan een Midwinterhoorntreffen in Ugchelen. Oudejaarsdag zijn we met enkele leden op het Kerkplein in Ruurlo te horen en zondag 5 januari verlenen medewerking aan de Winterwandeling in de Vordense buurtschap de Wildenborch. 's Avonds blazen we 'af' bij Camping de Goldberg in Vorden. Inderdaad we hebben enkele drukke weken voor de boeg."

Samenwerking
De Reurlse Midwinterhoornwandeling voerde zondag grotendeels door de bossen van Staatsbosbeheer en soms zelfs over privéterrein. De wandelaars hadden de keuze uit drie afstanden: 5,5, 11 en 16,5 kilometer. Onderweg konden de wandelaars wat nuttigen bij de twee koek- en zopietenten. Bovendien kregen de wandelaars de kans op een midwinterhoorn te blazen en Jan Amtink liet zien hoe midwinterhoorns worden gemaakt. De Reurlse Midwinterhoornwandeling werd mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Buurtvereniging De Bruil en Omstreken. de Reurlse Midwinterhoornblazers, De Heikamp en VVV Ruurlo.