Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland samen met Hans en Janny Eil.  Foto: PR.
Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland samen met Hans en Janny Eil. Foto: PR. Foto:

Hans en Janny Eil zestig jaar getrouwd

RUURLO - Ze wonen met veel plezier nu bijna drie jaar in Ruurlo. Maar Hans en Janny Eil voelen zich nog nadrukkelijk verbonden met hun voormalige woonplaats Hengelo G. Want daar woonde het diamanten echtpaar maar liefst meer dan 56 jaar. Hans Eil (86) en Janny Eil-Van Oest (84) waren donderdag 21 november zestig jaar getrouwd. Burgemeester Joost van Oostrum bracht donderdagmorgen 28 november namens de gemeente Berkelland de felicitaties aan het diamanten echtpaar over.

Door Jan Hendriksen

Tal van felicitatiekaarten en bloemstukken sieren het prachtige penthouse van appartementencomplex Avenaer aan de Vordenseweg waar Hans en Janny Eil sinds 2016 wonen. Tussen al de schriftelijke felicitaties ook die van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en van de Commissaris van de Koning van Gelderland. En daar zijn Hans en Janny maar wat trots op. Ondanks dat Janny en Hans niet meer in Hengelo G. wonen genieten beiden nog een grote bekendheid in hun voormalige woonplaats en omgeving. Maar wat wil je ook. Hans was er meer dan dertig jaar praktiserend dierenarts en Janny maakte vele jaren als VVD-raadslid deel uit van de Hengelose gemeenteraad.
Het was wel even wennen toen Hans en Janny in 1960 vanuit het westen in de Achterhoek kwamen wonen en werken. Hans' geboortewieg stond namelijk in Rijswijk en die van Janny in Voorburg. Het tweetal kende elkaar al van de middelbare school voordat ze eind jaren vijftig in hun latere studiejaren 'verkering' kregen. Nadat Hans zijn studie aan de Faculteit Diergeneeskunde
aan de Universiteit Utrecht had afgerond werd hij benaderd om de praktijk van de Hengelose dierenarts Van Soest 'over te nemen'. "Die kans hebben we met beide handen aangegrepen. En daar hebben we absoluut geen spijt van gehad. Ik kwam destijds voor mijn werk bij het Centraal Diergeneeskundig Instituut door heel Nederland. Vooral de bezoeken aan Oost-Nederland bevielen mij goed. De mensen zijn nergens zo gastvrij als hier", zo vertelt Hans. Janny beaamt de woorden van Hans. Eenmaal in Hengelo neergestreken in de woning met praktijkruimte met de naam 'De Knalhutte' werkte Janny volop mee in de toen nog zelfstandige dierenartsenpraktijk. "Ik maakte veelal de recepten klaar voor de boeren die ze toen nog aan de praktijk persoonlijk kwamen ophalen. "Ik verstond ze soms niet. Dan hadden het over een 'motte'. Dat bleek een zeug te zijn."

Modderig
Ook verzorgde Janny de administratie van de praktijk. "En in de beginjaren ging ik ook soms met Hans mee de boer op als er bijvoorbeeld 's nachts een keizersnede bij een koe moest plaatsvinden", vertelt Janny terwijl ze een schilderij laat zien van een boerderij aan Het Stapelbroek in Hengelo. Daar bewaart ze een speciale herinnering aan. Op Het Stapelbroek heeft Hans vaak vastgezeten wanneer hij naar een van de boeren met een ziek dier moest. Veel wegen in het buitengebied waren in de jaren zestig nog zandwegen. En in de winterdag waren ze vaak erg modderig en moeilijk begaanbaar. "Ik kwam dan vast te zitten. Veel boeren hebben me destijds dan ook vaak met behulp van een paard of tractor uit de modder getrokken. We hebben daarom later maar een jeep gekocht", vertelt Hans glimlachend. Nadat Hans Eil in juli 1992 zijn praktijk had beëindigd kwam er een fusie tot stand tussen de praktijken Hengelo, Vorden, Steenderen en Ruurlo. Dit was het begin van De Graafschap Dierenartsen.

Genieten
In het verleden was Hans als bestuurslid actief voor onder meer de bedrijfsvoorlichting en de plaatselijke ponyclub in Hengelo, had hij een volière met tropische vogels en papegaaien en was hij actief met modelbouw van schepen. De fysieke gezondheid van Hans bindt hem momenteel veel aan zijn appartement. Janny is in Hengelo nog actief voor de Stichting van het Groene Kruis. "We ondersteunen met de stichting zorg en welzijn in de breedste zin des woord in de voormalige gemeente Hengelo. Vooral in een periode waar overheden het door bezuinigingen moeten laten afweten kan de stichting soms een helpende hand reiken. We zien als bestuur uit naar gefundeerde wensen van mensen, individuen of groepen, om ze te helpen deze te realiseren."
Hans en Janny Eil hebben vier getrouwde kinderen, tien kleinkinderen en twee bonus kleinkinderen zoals zij dat zelf noemen. Daar genieten zij erg van.