Leerlingen in het Technieklokaal Berkelstreek aan het werk. Foto: PR
Leerlingen in het Technieklokaal Berkelstreek aan het werk. Foto: PR Foto:

Technieklokaal Berkelstreek zoekt enthousiaste vrijwilligers

BERKELLAND/LOCHEM - De Stichting BTO Berkelstreek timmert met het Technieklokaal Berkelstreek al jaren aan de weg om basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 uit Berkelland en Lochem voor techniek te interesseren. Het wil de jeugd zo snel mogelijk kennis laten maken met de aantrekkelijke kanten van het vak techniek. Het initiatief moet uiteindelijk leiden tot een betere naschoolse doorstroming richting diverse technische branches. Jong geleerd is oud gedaan dus. Maar dat spreekwoord lijkt aan slijtage onderhevig. Het woord 'geleerd' impliceert dat er mensen zijn die de educatieve kant oppakken en daar wringt de schoen.

Door Rob Weeber

Het Technieklokaal Berkelstreek kampt met een toenemend tekort aan vrijwilligers die de jongeren graag de kneepjes van het vak willen leren. Voorzitter Henk Deunk van het Technieklokaal Berkelstreek ziet de ontwikkeling met enige zorg aan. "Het technieklokaal is al 14 jaar een belangrijk voorportaal voor een beroeps- en kennisgerichte leerweg en verder doorgetrokken voor het bedrijfsleven. Lag in het begin de nadruk nog op het werken met de handen, tegenwoordig besteden we ook aandacht aan kennis en innovatie. Wij bieden faciliteiten die de basisscholen niet zelf kunnen ontwikkelen en werken dus nauw samen met ze. Ons doe-lokaal zet in op het werken met handen, de andere ruimte is gereserveerd voor kennistechnologie. Hier worden onder meer programmeeropdrachten ontwikkeld en aangeboden. Doen, ontdekken, leren en plezier krijgen, daar gaat het ons om. Het succes van ons technieklokaal is onlosmakelijk verbonden met de inzet van vrijwilligers, op dit moment nog zo'n 30. Daarnaast is het bedrijfsleven heel belangrijk. Helaas zien we het aantal vrijwilligers afnemen. De vraag naar technisch geschoolde mensen neemt hand over hand toe en daar willen we onze ambities op inzetten. Het laatste dat mag gebeuren, is dat de unieke functie van het Technieklokaal Berkelstreek verzwakt wordt door een gebrek aan vrijwilligers. Dat is zeker niet in het belang van het bedrijfsleven in Berkelland en omstreken."

Het Technieklokaal Berkelstreek doet dan ook een dringend beroep op vrijwilligers die het belang zien van kennis-, talent- en vaardighedenontwikkeling bij de jonge generatie. Vrijwilligers die wat tijd over hebben, affiniteit met techniek hebben en het leuk vinden om met kinderen te werken, worden graag verzocht graag met contact op te nemen. Dat kan via coördinator Evelien Egers, tel. 06-53662190 of via e.egers@technieklokaalberkelstreek.nl. Voor meer informatie kan men ook terecht op de website.


Technieklokaalberkelstreek.nl