De Qwiek up is al volop in gebruik. Foto: PR
De Qwiek up is al volop in gebruik. Foto: PR Foto:

Careaz bedankt Vrienden van J.W. Andriessen

BORCULO - De stichting Vrienden Van Careaz J.W. Andriessen schonk onlangs een Qwiek.up, een slimme beamer, aan de bewoners van de ouderenzorgorganisatie. Hierdoor hebben de medewerkers een nieuwe mogelijkheid om mensen met dementie belevingsgerichte zorg aan te bieden. Een prachtig cadeau!

Lang hoefden de Vrienden van Careaz J.W. Andriessen niet na te denken toen Michiel Klitsie, Technisch geneeskundige/Adviseur Zorgtechnologie van Careaz, hen benaderde met de vraag of zij een Qwiek.up wilden schenken. Een apparaat dat bijdraagt aan het welzijn van bewoners is namelijk precies waar zij zich voor inzetten.
De Qwiek.up is een beamer die beelden of muziek afspeelt die past bij de bewoner(s). Mensen kunnen bijvoorbeeld een boswandeling of een André Rieu-concert bekijken. Ook kan met persoonlijke foto's of muziek maatwerk geleverd worden. Door de aandacht van mensen te verleggen naar beelden of muziek wordt rust en ontspanning gecreëerd. Een voorbeeld: een bewoner die snel boos wordt tijdens het aankleden, krijgt beelden van zijn geboortedorp te zien. Het resultaat: meneer is afgeleid en ervaart -net als de zorgmedewerker- minder stress.

Ook voor groepen
Naast individueel gebruik, is de Qwiek.up ook als welzijnsactiviteit in groepsverband in te zetten, denk aan samen bewegen of interactie bevorderen. Door beelden te laten zien die aansluiten op iemands interesse, worden (non-)verbale reacties uitgelokt. Mensen worden alerter door de prikkelende beelden of muziek en maken meer contact met hun omgeving. Zo wordt op een van de kleinschalige woongroepen met de Qwiek.up nu weer samen gezongen op liedjes van vroeger.
Als de juiste prikkel op het juiste moment wordt aangeboden, vermindert de Qwiek.up veelvoorkomende gedragsproblematiek als roepen, plukken en loopdrang bij mensen met dementie. Dat is voor de mensen zelf heel plezierig, maar verlaagt bovendien ook de werkdruk van de zorgmedewerkers. Zo helpt zorgtechnologie dus iedereen!

Bijdragen?
De Vrienden van Careaz JW Andriessen kan altijd donateurs gebruiken. Ook is de stichting nog op zoek naar nieuwe bestuursleden. Wie hier meer over wil weten, kan mailen naar receptie.jwa@careaz.nl. Zij zorgen ervoor dat het secretariaat van de Vrienden contact opneemt.