Winterwandeling IVN over Grote Veld

VORDEN/LOCHEM - Tussen Lochem en Vorden ligt het Grote Veld, door sommigen nog steeds aangeduid als het Groote Veld. Ooit was dit een uitgestrekt gebied met eindeloze heidevelden van waaruit in de verte kerktorens zichtbaar waren. Enkele jaren terug heeft Natuurmonumenten het gebied 'aangepast' aan de nieuwe natuurnormen: open landschap; bomen en struiken verwijderd en droge en natte delen gecreƫerd.

Het is daar mooi wandelen. En juist daarom houdt natuurorganisatie IVN Noord-Oost Achterhoek op zondag 8 december in dit gebied een interessante wandeling. Na de start bij kilometerpaal 10.0 aan de provinciale weg N346 tussen Lochem en Zutphen gaat de tocht eerst een stukje in zuidelijke richting over het Pieterpad. Dan volgt al snel een oud karrenspoor, dat de deelnemers langs nieuwe en oude heidevelden leidt. De nieuwe heide vormt de natuurlijke verbinding met het noordelijk gelegen heideveld van het Kienveen. Hierdoor krijgen de kwetsbare heidevlinder, nachtzwaluw en klokjesgentiaan een groter leefgebied. De heidevelden worden regelmatig begraasd door een kudde Schoonebeeker schapen en ze worden ook regelmatig afgeplagd. Natuurgidsen van IVN zullen er onderweg meer over vertellen.
Aanmelden voor deze ongeveer twee uur durende wandeling is niet nodig en deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt wel op prijs gesteld. Halverwege is er een koffie/theepauze met een consumptie voor vijftig euro
cent per persoon.

De start is om 14.00 uur bij kilometerpaal 10.0 aan de provinciale weg N346 tussen Lochem en Zutphen. Er is daar een parkeerplaats. Inlichtingen bij de hoofdgids Wybren Jouwsma, tel: 0573-256250 of e-mail wybren@jouwsma.nl.