Steengroeve Theater brengt De Freule. Foto: PR
Steengroeve Theater brengt De Freule. Foto: PR Foto:

Steengroeve Theater brengt De Freule

Jasper Verheugd regisseur, Jan Tekstra muzikaal leider

WINTERSWIJK - Steengroeve Theater speelt in augustus 2020 De Freule. Een symfonische rock opera over het turbulente leven en de tragische dood van Judith van Dorth. De nieuwe regisseur is Jasper Verheugd en hij neemt Jan Tekstra mee als muzikaal leider.

Jasper heeft onder andere bij Studio 100 (Samson & Gert) gewerkt en 'Het verzet Kraakt' en 'Stork' in Twente geregisseerd. Jan Tekstra heeft de muziek geschreven van deze stukken, maar ook een hit van Marco Borsato. Jos Pijnappel zal als dirigent voor de troepen staan. Jos heeft dit jaar in het orkest gezeten maar ook al vele jaren arrangementen voor theater gemaakt. Zij hebben een team van professionals om zich heen waar de Winterswijkse theatergroep in verschillende mate gebruik van zal maken.

Samen met Jasper en Jan zijn is de keuze van het stuk De Freule, dat Jasper en Jan vervolgens geschreven hebben. De Nederlandse Freule die zo'n grote mond had dat ze de doodstraf kreeg. Met de dood in de ogen schreef zij in de nacht van 21 november 1799 in Winterswijk haar trieste en definitieve afscheidsbrief. "Zegt een eeuwig vaarwel aan alle mijn bekenden". Het is de doodskreet van een adellijke vrouw - excentriek, dwars, opstandig en Oranjegezind.
Haar leven was als een verwarde koortsdroom. Een aaneenschakeling van bizarre geweldsuitspattingen, perverse loyaliteit, overspannen familiebanden en ongepaste seks.
Haar vader stond daar bekend als 'de gevleesde duivel' en haar moeder had naar verluid zulke driftbuien dat ze de slaapkamerdeuren van haar kinderen te lijf ging met een bijl.
Deze huiselijke situatie probeerde ze te ontvluchten, met de veel oudere huisvriend en haar geliefde, Engelbert Croockeus. Met desastreuse gevolgen.
'De Freule' is een muzikaal theaterspektakel te zien in augustus in de Steengroeve in Winterswijk.

De kaartverkoop is inmiddels gestart.

In januari start de werving van koor- en orkestleden, solisten, acteurs en figuranten, dansers en vrijwilligers. Daarvoor wordt een bijeenkomst gehouden, waarbij iedereen ook nader kennis kan maken met het creatieve team. De exacte datum wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.