De omslag van het boek. Foto: PR
De omslag van het boek. Foto: PR Foto:

Het Noordijkerveld in boekvorm verschenen

Het Noordijkerveld in boekvorm verschenen

NOORDIJK - Het Noordijkerveld was vroeger een heide- en veengebied, dat deel uitmaakte van een uitgebreid heideveld, dat liep van Gelselaar tot aan de Duitse grens bij Buurse. Het was wild en ruig en de lage delen waren 's winters veelal onbegaanbaar. Het kende een ongekende flora en fauna.

Vanaf 1800 ontstonden de eerste hutten rond het Veld, dat toen beheerd werd door de Marke Noordijk. Die lieten er tot aan de verdeling rond 1850 de boeren plaggen steken, schadden maaien en schapen grazen. Rond 1900 is de ontginning van het Noordijkerveld begonnen. Boeren uit Noordijk en Gelselaar kochten er een stuk heide, dat met spade en kruiwagen en met bloed, zweet en tranen in vruchtbaar weideland werd omgezet. Tegenwoordig wordt dit teruggedraaid door een deel van het Veld weer aan de natuur terug te geven. De grootste ontginning werd gerealiseerd door de Enschedese textielfabrikant Hendrik ter Kuile, die 150 hectare nogal natte heidegrond kocht en er een proefboerderij op realiseerde. Voor zijn arbeiders realiseerde hij woningen in de omgeving. Later werden deze verkocht en zo is de huidige bewoning van het Noordijkerveld ontstaan.

Er liep zelfs

een spoorlijn

van

Hellendoorn

naar Neede


In 1910 werd de spoorlijn Neede - Hellendoorn geopend, die zowel door het Noordijkerveld, alsook door het Dorp Noordijk liep. Zo'n 141 percelen werden doorsneden, waarvoor hun eigenaren, veelal door onteigening, gecompenseerd moesten worden. Kortom, voldoende materie om een boek over te schrijven. Dat is dan ook in een samenwerking van de Historische Kring Neede en de Historische Vereniging Oud Noordijk gebeurd. Het kent de onderwerpen: de natuur, de bewoners en de trein van Neede naar Hellendoorn en is voorzien van veel foto's. Het is samengesteld door Jan Markink, Jan Krooshof en Wim Meerman. Het eerste exemplaar is 20 november aangeboden aan de ernstig zieke Jan Markink, die vele jaren toonaangevend is geweest voor de Historische Vereniging Oud Noordijk en de stichting De Oale Schole. Jan Markink is op dinsdag 26 november overleden.