Wordt er oude of nieuwe wijn geserveerd in de gemeenteraad?

BERKELLAND - De raadsvergadering van vorige week stond in het teken van de algemene beschouwingen. Er werd gediscussieerd en van gedachten gewisseld over de plannen van het college voor de komende periode. Op de begroting wordt gezocht naar mogelijkheden om de begroting, met een tekort van 920 duizend euro oplopend tot 3,5 miljoen in 2023, weer sluitend te krijgen.

Door Rob Stevens

De grote uitdaging is volgens Hans Boxem van de VVD "om inkomsten en uitgaven van zorg en participatie structureel in evenwicht te krijgen en dertig miljoen te investeren in onze eigen samenleving." Hij komt met het voorstel voor een investeringsfonds. Om eenmalig geld beter te laten renderen, dat zo bijdraagt aan de begroting. Hij heeft het over tien miljoen euro die structureel vier à vijf ton op jaarbasis moet opleveren. Dat fonds kan deels gevuld worden met geld dat eerder aan de burger is beloofd maar nu dus niet wordt teruggegeven, namelijk de OZB-teruggave in 2021 en 2022.
D66 en de PvdA vinden zo'n investeringsfonds onzin. Volgens Han Boer is het 'oude wijn in nieuwe zakken'. "Het krijgt nu gewoon een andere naam waar de VVD goede sier mee maakt. Maar nu wordt ook al geld uit de Algemene Reserve ingezet met een maatschappelijk en financieel rendement. Je moet gewoon kijken waar geld het best rendeert."

Het voorstel van Hans Boxem krijgt toch een (coalitie)meerderheid in de raad, maar ook met steun van oppositiepartij GroenLinks. In een later stadium blijkt echter dat GroenLinks in de veronderstelling verkeerde dat die teruggave ook voor 2020 zou gelden. Wat overigens duidelijk niet in het amendement staat. Daar is na de vergadering de nodige ophef over omdat Andra Weg van GroenLinks tijdens de raadsvergadering op haar vraag om bevestiging 'Heb ik dat goed begrepen?', van Hans Boxem als antwoord krijgt 'Dat hebt u begrepen'. Maar is dat antwoord nou bedoeld als een constatering of een bevestiging?