Uitbaters Geert en Rianne Harmsen zijn trots op hun vernieuwde café in Wichmond. Foto: Luuk Stam
Uitbaters Geert en Rianne Harmsen zijn trots op hun vernieuwde café in Wichmond. Foto: Luuk Stam

D'n Olde Kriet maakt nieuwe start

WICHMOND – Het Wichmondse dorpscafé D'n Olde Kriet heeft een flinke metamorfose ondergaan. Uitbaters Geert (38) en Rianne (36) Harmsen zijn sinds kort ook pandeigenaren en hebben die overname kracht bijgezet met een stevige verbouwing. Zo is de vloer vernieuwd, het meubilair is nieuw, er is een huiselijke zithoek gecreëerd, alles heeft een fris laagje verf gekregen en er is ruimte gemaakt voor drie biljarttafels.

Door Luuk Stam

Toen het stel hier twee en een half jaar geleden de zaak overnam, wisten ze al dat zich op den duur de mogelijkheid zou voordoen om het pand te kopen. Inmiddels zijn ze ervan overtuigd dat dit is waar ze mee verder willen. "Het bevalt super", zegt Rianne. "Het zijn lange dagen, maar dat is niet erg. Je treft hier alle lagen van de bevolking. Er komen hier kinderen, maar ook de gasten voor een gezellig drankje en de vrouwtjes van tachtig voor een kopje koffie en een praatje."

D'n Olde Kriet is een begrip in het dorp, want dit café bestaat al sinds 1935. Het is tevens een eetcafé en er is een cafetaria, die dagelijks geopend is. Aanvankelijk heette het hier het Wapen van Warnsveld. De uitbater was destijds meneer Krijt, een oudere man. Op z'n Achterhoeks werd dat 'Kriet'. Zo kreeg het café in de volksmond de naam D'n Olde Kriet. Door de jaren heen hebben heel wat verschillende uitbaters de zaak hier gerund, maar de naam is vervolgens nooit meer veranderd.

Geert en Rianne zien hun café niet enkel als café, maar ook als dorpshuis voor jong en oud. Het is een echte ontmoetingsplek voor alles en iedereen in en rondom Wichmond. Biljarters en darters komen hier, maar ook de voetballers en de volleyballers weten na hun wedstrijden of trainingen het café aan de Dorpsstraat te vinden. Daarnaast is er een maandelijkse kookochtend voor ouderen en in de zomer trekt het café veel toeristen.

Dat D'n Olde Kriet midden in de gemeenschap staat, bleek onlangs nog toen meer dan zestig boeren hier midden in de nacht vertrokken richting Den Haag om daar te gaan protesteren tegen de strenge stikstofregels. Geert en Rianne regelden koffie met krentenwegge. De buurvrouwen kwam helpen smeren. "Er stond meer dan honderd man langs de kant", blikt Rianne terug. "Het NOS Journaal belde voor een interview. We waren het grootste verzamelpunt van Gelderland. Ik had een brok in de keel en kippenvel."

Toch zijn ze hier wel wat gewend. Zo is Geert zelf één van de organisatoren van de jaarlijkse spartametrace, die dwars door het café gaat. "We zijn niet bang om iets te organiseren", zegt de café-eigenaar.

"Ons motto is: 'Het kan overal, maar hier gebeurt het.' Je moet het gewoon doen. Een beachvolleybaltoernooi? Dan bestellen we zand en regelen we netten en ballen." Zijn vriendin knikt. "Wij zijn allebei heel erg van het denken in mogelijkheden", stelt ze. "Wat willen we graag? Wat is ervoor nodig? Dan regelen we dat."

Zo moet het rondom de metamorfose van het Wichmondse dorpscafé ook ongeveer gegaan zijn. "We wilden het gevoel van ouderwetse gezelligheid creëren", zegt Geert. "Niet oubollig, maar wel die warme sfeer. Ik denk dat dit aardig gelukt is." Om hun vernieuwde trots samen met de gasten te vieren, organiseren de uitbaters op zaterdag 23 november vanaf 14.30 uur een voor iedereen toegankelijke receptie. Een eindtijd is er niet. "In de avond is er live muziek en wordt het gewoon een heel gezellig feestje."