Massaal gingen de oldtimer tractoren van start voor de Bikkeltocht. Foto: Jan Hendriksen,
Massaal gingen de oldtimer tractoren van start voor de Bikkeltocht. Foto: Jan Hendriksen, Foto:

Flink 'bikkelen' tijdens Bikkeltocht oldtimer tractoren

RUURLO – In één grote colonne reden vanaf een weiland naast café-restaurant De Duif in 't Ruurlose Broek zondagmorgen klokslag om tien uur de maar liefst 185 deelnemers onder aanvoering van 'ritmeester' Hendrik Jan Halfman de ventweg van de Groenloseweg richting de Scheiddijk op. De dertiende editie van de 'Bikkeltocht' voor oldtimer tractoren werd zondag door de massale deelname en het prachtige herfstweer een groot succes.

Door Jan Hendriksen

En 'bikkelen' was het voor de deelnemers. Zeker voor diegene die geen 'kap' op hun oldtimer tractor hadden. Met een flinke dikke winterjas, mutsen, sjaals en wanten trotseerde menige deelnemer dan ook de kou. Want de temperatuur was tijdens de start rond het vriespunt. Maar de najaarszon vergoedde veel. Regende het vorig jaar. Zondag hadden de organisatoren Bennie en Bertha Hanskamp uit Ruurlo het met hun twaalf helpers niet beter kunnen treffen. Niet alleen lokale en regionale oldtimer bezitters hadden zich aangemeld voor de laatste toertocht van het jaar onder auspiciën van de Oude Tractoren en Motoren Vereniging (OTMV) afdeling Gelderland. Ook van ver buiten de regio waren leden van de OTMV uit andere provincies naar 't Ruurlose Broek afgereisd: vanuit het hoge noorden (Stadskanaal) tot aan uit het zuiden (Venray). De 'Bikkeltocht' staat namelijk hoog aangeschreven bij de oldtimer liefhebbers. Gezelligheid, de goede organisatie en het mooie Achterhoekse coulisselandschap zijn namelijk de ingrediënten en kenmerken van de toertocht die zondag richting Halle ging. Tot de plaatselijke deelnemers behoorden onder meer de 'Brouwershoekse Toerkearls'. Maar liefst vijftien 'Brouwershoekse kearls' namen deel aan de toertocht. "We komen grotendeels bijna allemaal uit buurtschap De Brouwershoek of zijn er direct aan verwant. We zijn niet aan een bepaald tractormerk verbonden. Je komt alle kleuren en merken in onze groep tegen. We stralen inderdaad nog geen uniformiteit uit wat kleding betreft. Maar daar willen we binnenkort verandering in aanbrengen", zo verklaarde Wim Meerbeek namens de groep toen hij samen met onder meer Henk Mennink, Dick Kornegoor en Henk van den Berg aanstalte maakte om richting de parkeerplaats te lopen waar alle tractoren keurig netjes in rijen stonden opgesteld. Natuurlijk ontbrak Rudi Sturris uit Ruurlo ook niet op de deelnemerslijst. De 74-jarige Sturris had zijn rode Bolinder Munktell uit 1956 bijna vooraan in het weiland geparkeerd. "Dat was mijn eerste tractor toen ik met mijn loonbedrijf begon", zo vertelt hij niet zonder enige trots. Dat doen ook Rinus Pelgrum, Gerrit Rossel en Ronald Roenhorst uit de Vordense buurtschap Delden die respectievelijk met hun oude Fordson, Fhar en International aan de toertocht deelnamen.

Goed gevoel
Rond het middaguur werd er tijdens de toertocht een pauze gehouden bij Loonbedrijf Luimes in Halle waar iedereen gastvrij werd ontvangen. Aan het eind van de middag kwamen alle deelnemers weer samen bij De Duif voor een stevige boerenkoolmaaltijd. Maar liefst 180 kilo aardappelen waren er geschild en gekookt, 250 rookworsten warm gemaakt en vijfhonderd speklappen gebraden. Nadat dat allemaal was verorberd ging iedereen met een goed 'gevoel' huiswaarts. Zo ook Bennie en Bertha Hanskamp: "We hebben een superdag gehad. Iedereen was vol lof. We hebben geen enkele wanklank gehoord."