Kort

Pop-up Leesclub

RUURLO/GROENLO - De maand november staat in de Nederlandse Bibliotheken in het teken van 'Nederland Leest'. Dit jaar staat het boekje 'Winterbloei' van Jan Wolkers centraal. De Bibliotheek Oost-Achterhoek geeft dit boekje cadeau én houdt op dinsdag 26 november (van 19.30 tot 21.30 uur) in twee vestigingen (Ruurlo en Groenlo) een zogenaamde Pop-up Leesclub, waar het boekje van Wolkers besproken wordt. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

1 november is de grootste bibliotheekcampagne van Nederland van start gegaan: 'Nederland Leest', met dit keer aandacht voor duurzaamheid én een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers, getiteld Winterbloei. Deze bundel geeft de Bibliotheek Oost-Achterhoek tijdens 'Nederland Leest' cadeau aan al haar bezoekers (zolang de voorraad strekt).
De geschenkbundel Winterbloei is een bloemlezing van dagboekfragmenten, gedichten, verhalen en foto's van Jan Wolkers. Een aantal van deze verhalen zijn nooit eerder gepubliceerd. Biograaf en schrijver Onno Blom stelde deze bundel samen en schreef het inleidende essay. De verhalen van Wolkers worden vergezeld door persoonlijke en actuele columns van Aaf Brandt Corstius en Nederland Leest-ambassadeur Ronald Giphart schreef het voorwoord. Het boekje is als cadeautje voor leden en bezoekers van de Bibliotheek Oost-Achterhoek te verkrijgen in alle vestigingen, zolang de voorraad strekt.

Binnen de Bibliotheek Oost-Achterhoek zijn een aantal leeskringen actief. Wie het ook leuk lijkt om eens samen over een gelezen boek te praten? Kom dan eens sfeer proeven tijdens de 'Nederland Leest Pop-up Leesclub'. Op 26 november organiseert de Bibliotheek in haar vestigingen in Ruurlo en Groenlo een 'Pop-up Leesclub', waar onder leiding van een ervaren leesclubbegeleider het boekje van Wolkers besproken zal worden. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis. Aanmelden wordt wel erg op prijs gesteld en kan op www.oostachterhoek.nl/popupleesclub.


Vogel-tentoon-stelling

NEEDE - Vogelvereniging Borculo/Neede houdt op 16 en 17 november de jaarlijkse vogeltentoonstelling, ditmaal in samenwerking met vogelvereniging De Berkel uit Eibergen. In de zalen van café/restaurant De Olde Molle in Neede (Diepenheimseweg 21) is de bonte verzameling te bekijken.

De verenigingen hebben de samenwerking gezocht om een redelijk aantal vogels voor de keurmeesters ter tafel te kunnen brengen en uiteraard aan het publiek te tonen. Dat is bijna niet te vermijden omdat het aantal kwekers afneemt en derhalve ook het aantal inzendingen voor een tentoonstelling. Op die manier hebben de verenigingen dit jaar een kleine 350 vogels bij elkaar kunnen brengen, bestaande uit 135 kleurkanaries, 32 vorm- en postuurkanaries, 121 tropen en bastaarden en 54 gras-en grote parkieten. Daarmee kan de liefhebber een mooi plaatje worden aangeboden. Dit jaar komt er een vijftal keurmeesters van de NBVV om de vogels op deskundige wijze te beoordelen. De inzenders kijken daar uiteraard naar uit. Vrijdagavond 15 november wordt de tentoonstelling geopend en worden de prijswinnaars bekend gemaakt. Op zaterdag 16 november van 10 tot 17 uur en zondag 17 november 2019 van 10 tot 15 uur is de tentoonstelling voor het publiek toegankelijk. Op zondagmorgen is er van 10 tot 12 uur tevens de alom bekende vogelmarkt, waar geïnteresseerden na opgedane inspiratie direct hun eerste aankopen kunnen doen. Entree 1 euro.