Jan Six. Foto: Salih Kilic
Jan Six. Foto: Salih Kilic Foto:

Jan Six over Rembrandt en
Hendrickje

RUURLO - Op vrijdagavond 22 november geeft Rembrandt-kenner en kunsthistoricus Jan Six een lezing over Rembrandt en zijn vrouwen, met name over Hendrickje Stoffels uit Bredevoort. Tijdens de lezing zal tevens de winnaar bekend worden gemaakt van de expositie 'Rembrandt in Ruurlo'. De lezing begint om 20.00 uur in de theaterzaal van het Kulturhus aan de Nieuweweg 5 te Ruurlo.

In het leven van Rembrandt hebben drie vrouwen een cruciale rol gespeeld. Dat waren Saskia Uylenburgh, Geertje Dircx en Hendrickje Stoffels. Toen Jan Six gevraagd werd om een voordracht te houden over het leven van Rembrandt en over de vrouwen die daarin een belangrijke rol speelden, stemde hij hiermee van harte in. Ook met de suggestie om Rembrandts derde geliefde, Hendrickje Stoffels, in deze lezing een prominente plaats te geven. Reden: Hendrickje werd geboren in de Achterhoek, in Bredevoort. Samen kregen zij dochter Cornelia. En later redde zij, samen met zoon Titus uit Rembrandts eerste huwelijk, hem van de ondergang door zijn 'bedrijf' te managen.

Jan Six is een nazaat van Jan Six I, die een goede persoonlijke vriend van Rembrandt van Rijn was. Als kind voelde hij weinig voor de oude schilderijen, die er in zijn ouderlijk huis hingen. Pas rond zijn zestiende kreeg hij oog voor de imposante kunstcollectie, die zijn voorvaderen hadden opgebouwd. Hij ging in het huis rondleidingen geven, raakte in gesprek met experts en zag zijn kennis snel groeien. Hij studeerde kunstgeschiedenis en werkte bij veilinghuis Sotheby's in Londen en Amsterdam, als hoofd van de afdeling Oude Meesters. Sinds 2008 is hij kunsthandelaar en heeft hij zijn eigen galerie, gespecialiseerd in schilderijen en tekeningen van Hollandse en Vlaamse Oude Meesters. Samen met een collega handelt Jan Six in oude meesters van 1400-1800. Om achter de herkomst van schilderijen te komen, gaat Six naar eigen zeggen 'te werk als forensisch expert op een plaats delict' op zoek naar
indirect bewijs. Eerder dit jaar presenteerde hij een serie over Rembrandt op de televisie: 'Six over Rembrandt'. Daar liet hij door zijn jarenlange passie voor Rembrandt de kijker met een andere blik kijken naar het imposante oeuvre van de grootste schilder uit de Gouden Eeuw.
Kaarten zijn voor vijftien euro verkrijgbaar via kunstkringruurlo.nl en in Ruurlo bij Everwennink en bij Groot Jebbink bloemen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen; jeugd tot 18 jaar betaalt 7,50 euro. Pinnen is niet mogelijk aan de kassa van het Kulturhus.