Licht aan! is het advies van VVN.  Foto: PR
Licht aan! is het advies van VVN. Foto: PR Foto:

Kwaliteit fietsen Ruurlose kinderen beduidend beter dan vorig jaar

RUURLO – Een kleine driehonderd kinderen liet vorige week de fiets door Ruurlose vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland controleren in het kader van de jaarlijkse fietscontrole. "Tot onze spijt hebben we toch ook dit jaar weer een aantal fietsen afgekeurd. Maar mede dankzij Mark Fokkink Tweewielers, die veel kleine spoedreparaties heeft uitgevoerd, zijn meer afkeuringen voorkomen", zo verklaarde Peter Gort namens Veilig Verkeer. Na afloop van de controle. In totaal werden 22 fietsen afgekeurd waarvan tien met verlichtingsproblemen.

Door Jan Hendriksen

Het seizoen nadert waarbij het 's morgens later licht is en 's avonds eerder donker wordt. Het doel van de controle is om de kinderen bewust te maken dat het rijden op een goede fiets de veiligheid vergroot en om de staat van onderhoud waarin de fietsen zich bevinden te verhogen. Mede daarom controleerde Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland in samenwerking met de fietsersbond en de politie ook dit jaar weer de fietsten van de kinderen uit de groepen drie tot en met acht van de Kerst Zwartschool, WonderWijs, De Driesprong en Daltonschool Willibrordus. De opkomst was mede door de weersomstandigheden prima echter door een misverstand bij de Daltonschool Willibrordus helaas minder als vorig jaar. "Natuurlijk zijn we van Veilig Verkeer Nederland blij dat we ook dit jaar weer de fietsen hebben mogen controleren. Daarbij komt wel dat gelukkig de kwaliteit van de getoonde fietsen beduidend beter was als afgelopen jaar. Dit jaar viel het ons wel op dat er toch nog een aantal fietsen waren zonder bel en wat nog steeds voorkomt is dat er fietsen bij zaten waarbij de reflectie in de wielen ontbreekt of waar gewoon witte verf op zit die niet reflecteert. Deze moet dan worden ondervangen door twee reflectoren per wiel, echter deze ontbreken of er zit er maar één in", zo evalueerde Peter Grot de controle na afloop. Verder kwamen de controleurs tot de conclusie dat er regelmatig iets los zit aan de fiets. Peter Gort: "Denk daarbij aan een zadel, stuur, lamp, handvatten en zelfs een losse kettingkast. Als ouders/verzorgers is het een kleine moeite om dit regelmatig te controleren en vast te zetten en dat draagt zeker bij aan de veiligheid op de weg van het kind."

Lege batterijen
Opvallend was vorige week ook dat - als het een verlichtingsprobleem betrof - dat regelmatig werd veroorzaakt door een lege batterij die door de ouders en/of verzorgers makkelijk is te vervangen. Gelukkig had fietsenmaker Mark Fokkink een hele doos batterijen meegenomen en werden er veel gratis vervangen door nieuwe. Peter Gort: "Onze vraag aan de ouders is dan ook om regelmatig de kwaliteit van de batterij te controleren zodat kinderen goed zichtbaar blijven. Ook konden we gelukkig wel zien dat menig vader, moeder en/of verzorger toch aandacht besteed aan de fiets van hun kind en daar doen we het uiteindelijk voor. Ik hoop dan ook dat het niet bij één keer blijft maar dat men ook de komende maanden het regelmatig controleert. We willen toch allemaal dat kinderen veilig de straat opgaan. Ik hoop dan ook dat scholen de komende maanden nogmaals aandacht vragen voor de status van de fiets en zijn verlichting." De hercontrole van de afgekeurde fietsen vindt woensdag 6 november van 14.00 uur tot 15.00 uur plaats bij het oude politiebureau aan de Smidse 7 in Ruurlo.

Onderdelen
De controle bestond uit de volgende onderdelen: - stuur - bel (doet hij het) - handvatten (zitten ze vast) - werking van de rem(men) - toestand van de banden (zijn ze opgepompt, zitten er geen scheuren in) - wielen en spaken (zitten er losse spaken in) - zadel (zit het vast en staat het op goede hoogte) - trappers (voorzien van reflectoren) - ketting (staat hij strak genoeg) - reflector achterzijde fiets - reflecterende banden cq twee reflectoren per wiel - werking van de verlichting.