Kort

Geld voor restauratie De Heuver in Gelselaar

GELSELAAR - Verschillende historische gebouwen krijgen van de provincie Gelderland een financiële bijdrage voor restauratie. In Gelselaar gaat er geld naar boerderij De Heuver in Gelselaar, boerderij de Welsker in de Heurne, Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk in Wilp, hervormde kerk in Haaften, Raadhuis Heerde, boerderij Oude Huys in Cortenoever, de Ontmoetingskerk in Zevenaar, het broederenklooster in Zutphen, de Witte Holevoet in Scherpenzeel, buitenplaats Reuvensweerd in Cortenoever en de Bergansius Kazerne in Ede. Het gaat in totaal om bijna 6 miljoen euro.

De erfgoedsubsidies komen uit de regeling Functioneel Erfgoed 2019. Gelderland is rijk aan monumenten en erfgoed. De provincie wil met deze subsidie helpen om de monumenten in stand te houden. Ook wil de provincie ervoor zorgen dat de monumenten niet leegstaan maar ook echt in gebruik blijven.
Zo krijgt het Broederenklooster in Zutphen een herbestemming tot een Boetiekhotel met Grande Café. Dit rijksmonument krijgt hiermee na meerdere jaren leegstand weer een vitale functie. Ook worden delen van het gebouw opengesteld voor het publiek. Door de inzet van leerlingwerkplaatsen wordt het vakmanschap in de restauratiebouw bevorderd.

Voor de subsidieregeling Functioneel Erfgoed 2019 is enorm veel belangstelling. In totaal zijn er bij de openstelling begin februari dit jaar 70 aanvragen voor de restauratie van monumenten ingediend en 25 aanvragen voor onderzoeksprojecten. Met het beschikbare budget van 13,5 miljoen euro konden niet alle aanvragen gehonoreerd worden. Provinciale Staten hebben daarom vlak voor de zomer besloten nog eens 13,1 miljoen euro extra beschikbaar te stellen.


Oproepen van Amivedi

BORCULO-EIBERGEN - In de Goudenregenstraat in Borculo wordt poes Simba vermist. Ze is cypers/grijs gestreept met wit, heeft donkere vlekken op rug en een donkere staart, een witte neus, bek en onderkant, ze draagt een vlooienbandje. In Eibergen is op de Burgemeester Wilhelmweg een poes gevonden. Dit dier is cypers/grijs gestreept met een witte buik, voor witte voetjes en achter witte pootjes. Wie deze dieren kwijt is of vindt kan contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 - 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.


Collecte voor kinderen met een handicap

BORCULO - De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind collecteert van 11 tot 16 november, ook in Borculo.


Jay-Jay's Border Jazzmen in Borculo

BORCULO - Op zondag 17 november vanaf 11.00 uur treden Jay-Jay's Border Jazzmen op in Bekerpalace aan de Hambroekweg in Borculo. De toegang is gratis. Na afloop is er gelegenheid gebruik te maken van een stamppotbuffet à 16 euro per persoon. Hiervoor graag vooraf reserveren bij Berkel Palace: 0545-274333 of info@berkelpalace.nl.


www.jazzmen.nl