Voorstelling over het leven van Henriette Roland Holst

BARCHEM - Op zondag 10 november is de voorstelling 'Zachte Krachten' rondom het leven van Henriette Roland Holst te zien en te beleven in Barchem.

Stichting Feest der Poëzie en de Vereniging Woodbrookers organiseren dit samen. Zo komt Henriette Roland Holst weer terug op de plek waar ze zo graag vertoefde, het Woodbrookershuis. Deze belangrijkste socialiste en dichteres van de eerste helft van de vorige eeuw zou dit jaar 150 jaar zijn geworden. Roland Holst droeg haar werk voor, gaf toespraken en bracht toneelstukken in productie. Met 'Zachte Krachten' wordt haar voordrachttraditie nieuw leven ingeblazen. De vooruitstrevende Roland Holst had denkbeelden die veel lijken op die van de huidige generatie.

"De zachte krachten zullen zeker winnen in 't eind" – zo begint het bekendste gedicht van Henriette Roland Holst. Een bijzondere en onderbelichte vrouw. Ze was betrokken bij de ontwikkeling van het internationale revolutionair socialisme in Nederland, speelde een grote rol in de Spoorwegstaking van 1903 en de socialistische revolutie in 1918. Vanaf het begin van de vorige eeuw tot haar dood in 1952 werd ze beschouwd als de belangrijkste dichteres in het Nederlandse taalgebied. In de voorstelling wordt Roland Holst in de context van haar tijd gepresenteerd. Bijzonder is om te zien hoezeer mensen van rond de vorige eeuwwisseling dezelfde problemen, angst en hoop hadden als mensen nu, omdat zij evenals wij nu in een tijd van onthutsend snelle technologische en maatschappelijke verandering leefden. De kwesties die ons nu bezighouden – eerlijke verdeling van inkomen in de maatschappij, dekolonisatie, vegetarisme en geheelonthouding, natuurbehoud, vrouwenrechten, dichtkunst voor een maatschappelijk doel – hielden ook Roland Holst al bezig.

Programma: welkom en korte inleiding over Henriette Roland Holst en Barchem door Bram Grandia; Presentatie van de nieuwe bloemlezing uit het werk van Henriette Roland Holst en de bijbehorende videoclip; voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt gedichten van Henriette en haar neef Adriaan Roland Holst ten gehore; liederen van Roland Holst en haar tijdgenoten door sopraan Marleen van Os en pianist Daan van de Velde; een toespraak door Henriette Roland Holst (actrice Daphne Krijnen) ; een fragment uit de voorstelling 'Herman Gorter's PAN', waarin Henriette Roland Holst een rol speelt.

De voorstelling is te bekijken bij Landgoedhotel Woodbrooke, Woodbrookersweg 1, Barchem op zondag 10 november van 15 tot 17 uur.
Bij de prijs inbegrepen is een kop thee of koffie vooraf en een drankje na afloop. Kaarten voor dit evenement zijn te koop via de website.


www.feestderpoezie.nl