Jan Brokken houdt lezing in Synagoge Borculo

Jan Brokken houdt lezing in
Synagoge Borculo

BORCULO - Educatief en Cultureel Centrum Synagoge Borculo heeft op zondag 17 november de schrijver Jan Brokken te gast. Brokken (1949) is momenteel een van de meest gelezen schrijvers van ons land en geniet inmiddels ook in het buitenland bekendheid. Hij komt vertellen over zijn indrukwekkende boek 'De rechtvaardigen'.

In 'De rechtvaardigen' beschrijft Jan Brokken het verhaal van de Nederlandse consul, Jan Zwartendijk. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte deze consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor CuraƧao. Daarmee reisden de joden met de Trans Siberiƫ Express naar Japan, vanwaaruit ze zich over de hele wereld verspreidden. In korte tijd schreef hij koortsachtig duizenden visa uit en vrijwel al deze mensen overleefden de oorlog.

Jan

Zwartendijk:

consul die

duizenden het

leven redde

Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. 'De rechtvaardigen' is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Het waardesysteem dat het gedrag van Jan Zwartendijk bepaalde: 1. 'Bekijk het eens vanuit andermans gezichtspunt'. 2. 'Heb meer respect voor de geest dan voor de letter van de wet'. 3. 'Wees altijd genereus in de manier waarop je met mensen omgaat'.
De lezing begint om 14.30 uur en vindt plaats in de synagoge in Borculo, Weverstraat 4. In de pauze is er gelegenheid tot het kopen van boeken van de schrijver en deze door hem te laten signeren.
Meer informatie en inschrijving op onderstaande website of via tel. 06-30137765. In verband met de grootte van de synagoge is er plaats voor vijftig mensen. De kosten bedragen 12,50 euro incl. koffie/thee. Voor donateurs van de stichting is de entreeprijs 10 euro. Alleen vooraf betaling geldt als toegangsbewijs. Bank: NL39 RABO 0145390519 t.n.v. Stichting Synagoge Borculo.


www.synagogeborculo.nl