Het gedicht en de foto 'De duizendpoot' is er een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen Joke Stomps en Mariëtte van Lierop. Foto Joke Stomps
Het gedicht en de foto 'De duizendpoot' is er een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen Joke Stomps en Mariëtte van Lierop. Foto Joke Stomps Foto: Picasa

'Verwondering': foto's en gedichten versterken elkaar

RUURLO – Joke Stomps en Mariëtte van Lierop presenteren vrijdag 18 oktober van 18.30 tot 19.45 uur in de Ruurlose bibliotheek hun foto- en gedichtenboek 'Verwondering'. Het is na 'Gedichten verlichten', dat in 2012 verscheen, het tweede foto- en gedichtenboek dat Joke Stomps (foto's) en Mariëtte van Lierop (gedichten) gezamenlijk uitbrengen.

Door Jan Hendriksen

Tijdens een foto-expositie in 2009 in het Kulturhus in Ruurlo maakte Mariëtte van Lierop een gedicht bij één van de foto's van Joke Stomps. Dit was het begin van een mooie wisselwerking waarbij foto en gedicht elkaar versterken. Het eerste resultaat van die wisselwerking was de bundel 'Gedichten verlichten' die in oktober 2012 verscheen. Sindsdien maakte Mariëtte regelmatig een gedicht bij een foto van Joke die veelal geïnspireerd zijn door de natuur en het dagelijkse leven.

De prachtige foto's van Joke en de zorgvuldig gekozen woorden van Mariëtte dragen in dit tweede boek bij tot 'Verwondering'. "De foto's en gedichten versterken elkaar en krijgen samen een extra dimensie", zo verklaart Mariëtte die sinds 1994 gedichten schrijft. In de gedichten van Mariëtte staan vaak wijsheden die yoga en meditatie haar aanreikten. Joke Stomps wijdde na ruim veertig jaar in het basisonderwijs werkzaam te zijn geweest, waarvan 34 jaar in Ruurlo, de laatste vijftien jaar een belangrijk deel van haar vrije tijd aan haar grote passie: fotografie. Om anderen mee te laten genieten van de foto's die zij maakt van al het moois in de natuur en op haar reizen naar onder meer Tibet, Bhutan en Afrika, ging zij exposeren. Tijdens haar reizen fotografeert ze niet alleen de omgeving maar vooral ook de bevolking.

Het foto- en gedichtenboek 'Verwondering' is vrijdag tijdens de presentatie in de Ruurlose bibliotheek te koop voor vijftien euro en na de presentatie te verkrijgen bij de VVV Ruurlo en bij Joke Stomps, tel. 0573-257149 en bij Mariëtte van Lierop, tel. 0573-454610.