Bestuurslid Mels van Rijswijk van Wijkgebouw de Koppel met het behaalde ITS-basis certificaat. Foto: Rob Weeber
Bestuurslid Mels van Rijswijk van Wijkgebouw de Koppel met het behaalde ITS-basis certificaat. Foto: Rob Weeber Foto:

Wijkgebouw De Koppel heeft ITS-certificaat

BORCULO - Toen anderhalf jaar terug speeltuin De Koppel opgeknapt werd, bestond ook al de wens om het naastgelegen wijkgebouw toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Het kwam er nog niet van, totdat het multifunctionele gebouw afgelopen maart het stembureau overnam van de H.W. Heuvelschool. Vanaf dat moment is een traject ingezet dat leidde tot het behalen van het ITS-basis certificaat (Internationaal Toegankelijkheids Symbool). Daarmee voldoet het gebouw aan de officiële eisen met betrekking tot toegankelijkheid, bereikbaarheid en bruikbaarheid voor mensen met een beperking.

Door Rob Weeber

Bestuurslid van de Stichting Wijkgebouw de Koppel Mels van Rijswijk is zeer tevreden met het behalen van het certificaat.
"We hebben als eerste contact gezocht met raadslid Rudi van de Esschert, zelf rolstoelgebruiker en al jarenlang pleitbezorger voor rolstoeltoegankelijkheid van gebouwen. Daarna hebben we iemand van de CG-raad (Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland) op bezoek gehad, waarmee we de eisen hebben doorgenomen.

Gebouw moet aan strenge eisen voldoen

Zo mag bijvoorbeeld een drempel niet hoger dan 2 cm zijn en moet er een alarmkoord op het toilet hangen. Nadat we de lijst met noodzakelijke aanpassingen hadden verwerkt, kregen we de bevestiging dat ons gebouw aan de eisen voldoet. Daarbij hoort de blauwe sticker met daarop een rolstoel afgebeeld. Deze stikker is vijf jaar geldig. Daarna wordt weer een schouw gedaan."
Het Internationaal Toegankelijkheids Symbool wordt op donderdag 10 oktober 10.30 uur officieel overhandigd en bij de voordeur bevestigd door raadslid Rudi van de Esschert.

Ook op 10 oktober is de dag 'Borculo ontmoet'. Deze activiteit die tot doel heeft om mensen elkaar te laten ontmoeten, is anderhalf jaar geleden opgestart in samenwerking met Careaz J.W. Andriessen in Borculo. Inmiddels mag Wijkgebouw de Koppel zich een veilige ontmoetingsplek noemen waar mensen elkaar laagdrempelig en zonder verdere verplichtingen kunnen ontmoeten. De ontmoetingsuren zijn iedere donderdag van 09.30 – 11.30 uur. Iedereen is welkom. Meedoen aan de activiteiten kan, maar is niet verplicht.


www.dekoppel.nl