Leef! presenteert toekomstvisie

BORCULO – Hoe'st met Leef? Een vraag die de leden van de Task Force Leef-in-Borculo (nickname Leef!) vaak wordt gesteld op straat. Het illustreert dat het onderwerp sterk leeft onder de bewoners van Borculo. Op basis van een succesvolle informatieavond en workshop voor/met de bewoners heeft de Task Force recent een toekomstvisie voor de vernieuwing van de Borculose binnenstad afgerond, de 'Gebiedsvisie Centrumplan Borculo'. Op maand 7 oktober worden de conceptplannen gepresenteerd aan de Borculose bevolking, in de Joriskerk, aanvang 19:30 uur.

Door Peter Vorderman

Het is natuurlijk leuk om te weten hoe de gezamenlijke ideeën zijn geconcretiseerd in de Gebiedsvisie, wat overigens nog geen blauwdruk is. Als vervolgstap wordt de visie aangeboden aan B&W Berkelland. De gemeente is samen met de Task Force verantwoordelijk voor de noodzakelijke investeringen en bestemmingsplanwijzigingen. Het goedkeuren en uitvoeren van de plannen zal uiteraard de nodige jaren in beslag nemen.

De Task Force, een groep Borculose ondernemers en de gemeente, houdt de toekomstvisie nog even voor de borst tot maandag en wil niet dat die vooraf uitlekt. Op het eerste gezicht ziet de visie ziet er creatief, professioneel en gelikt uit. De aftrap van het initiatief was een jaar geleden en manifesteerde zich tijdens de optocht van de septemberfeesten 2018, waarin Leef! meereed met een wagen om de bewoners uit te nodigen voor de informatiebijeenkomst. De initiatiefnemers maken zich zorgen over de leefbaarheid van de stad en achten een aantrekkelijker uitstraling van de stadskern noodzakelijk, waarbij de gemoedelijke Achterhoekse sfeer uiteraard bewaard moet blijven. Het motto daarbij is 'samen bouwen aan een bruisende toekomst'. Hiermee werd de Borculose bevolking ook nadrukkelijk opgeroepen om in de planontwikkeling van Borculo 2.0 te participeren. Het plan omvat vijf thema's: De Berkel, Toerisme en groen, Horeca, Ondernemen en Centrum. De Berkel wordt als boegbeeld beschouwd als het om het toekomstige imago van de stad gaat. Voorop staat evenwel dat de stad van de bewoners is en daarom ook voor hen een belangrijke rol is weggelegd. Een breed draagvlak is essentieel.

De 'lelijke pukkeltjes' in het stadsbeeld, zoals leegstaande bedrijfspanden en achterstallig onderhoud, leiden tot een zekere verpaupering van het straatbeeld. Dat beeld moet weer wat vriendelijker en aantrekkelijker worden voor bezoekers en bewoners. De beoogde opknapbeurt zal de charme van de stad en haar historische karakter onderstrepen. Gedacht wordt aan het beter bevaarbaar maken van de Berkel, het opzetten van historische evenementen, een facelift van de horeca, het centrum als spinnenweb inrichten, het gezelliger aankleden van de stad, het benadrukken van de cultuurhistorie en dergelijke. De Task Force is uitermate positief over de participatie en medewerking van zowel de bevolking als de Gemeente. Direct na afloop van de presentatie en vragenronde, wordt aan vijf thematafels verder gediscussieerd over de visie. De bewoners zijn welkom daarin te participeren.