Winkels op woonboulevard Doetinchem nu elke zondag open

DOETINCHEM - "Het heeft even geduurd, maar het is zover. Vanaf 1 september mogen alle winkels op de woonboulevard in Doetinchem elke zondag open", aldus een opgeluchte Job Bulsink. De directeur van de Profijt Meubel vestiging heeft, samen met de collega-ondernemers van de woonboulevard, lang moeten strijden om de zondagsopenstelling voor elkaar te krijgen.

Door Walter Hobelman

"Goed beschouwd praat je over een periode van ongeveer tien jaar", vertelt Bulsink. "In 2009 mochten gemeente zelf bepalen óf en hoe vaak de winkels op zondag open mochten zijn." In eerste instantie ging dat vooral om supermarkten en het duurde niet lang voordat ook in Doetinchem de wens vanuit het bedrijfsleven kwam om op zondag open te mogen gaan. "Doetinchem is één van de laatste gemeenten in de regio die nu eindelijk de ruimte geeft. Dat werd hoog tijd, want de consument verwacht al een paar jaar dat meubelzaken op zondag geopend zijn. Staat men voor een dichte deur, dan rijdt men een paar kilometer verder naar een gemeente waar dat wel mogelijk is. Een situatie die je als 'hoofdstad van de Achterhoek' niet moet willen", meent Bulsink.
Hoewel Bulsink de gang van zaken een 'moeizaam proces' noemt is hij wel te spreken over de samenwerking met de verantwoordelijke ambtenaren van de gemeente Doetinchem. "Natuurlijk had het sneller gekund en zijn er onderweg soms vreemde besluiten genomen. Maar uiteindelijk is er na veel prettige en open gesprekken een weloverwogen besluit genomen."
De zondagopenstelling voorziet in een klantenbehoefte. "Het draait om overleven in een veranderende retailwereld, waarin het consumentengedrag sneller verandert dan dat de regelgeving kan bijhouden." Sinds de openstelling begin september ziet Bulsink al positieve punten. "Positief is dat onze bezoekers en klanten meer tijd hebben om in alle rust de juiste aankopen te doen." De extra belasting die een zondagopenstelling met zich meebrengt voor het personeel is volgens Bulsink geen zwaarwegend argument. "Dat is een kwestie van goed plannen. Wij hebben goede regelingen getroffen met onze medewerkers."
Ook wat duurzaamheid betreft ziet Bulsink voordelen voor de zondagopenstelling. "In winkels in de regio, die al wel op zondag open zijn, zien we in het weekend een groeiende groep klanten uit de omgeving van Doetinchem. Die mensen rijden dus bewust extra kilometers om een goede aankoop te kunnen doen. Die milieubelasting neemt nu dus af."
Met de gemeente is afgesproken dat de winkels op de woonboulevard een jaar lang open mogen zijn op zondag, tussen 12.00 en 17.00 uur. "In januari gaan we evalueren en kijken we met elkaar of de doelstellingen die verwoord zijn ook daadwerkelijk gehaald kunnen worden. De zondagopenstelling geldt niet voor de winkels in het centrum van Doetinchem. "Dat blijft beperkt tot één keer per maand", weet Bulsink te vertellen.
Op de woonboulevard zijn twaalf winkels gevestigd, overwegend meubel- en slaapcomfortwinkels.