De jarige Jappe opent met deze vaart de sluis officieel. Foto: Peter Vorderman
De jarige Jappe opent met deze vaart de sluis officieel. Foto: Peter Vorderman Foto:

Jarige Jappe schrijft geschiedenis

BORCULO - "Burgers der stad Borculo. Vanuit mijn kasteel aan de Berkel ben ik naar hier gekomen voor een aantal importante aangelegenheden". Aldus begon Burgemeester Joost van Oostrum met luide stem zijn toespraak ter gelegenheid van de viering van '30 jaar Jappe' en de officiële opening van de sluis onder de nieuwe symbolische overspanning van de afgebroken oude spoorbrug aan de Graaf Wichmanstraat.

Door Peter Vorderman

Berkelzomp Jappe is het trotse vlaggenschip van de Stichting Berkelzomp Afdeling Borculo en is dit jaar 30 jaar in de vaart. Alle reden voor een feestje, waarbij het nazomerweer ook uitstekend meewerkte. Tevens is het de oudste zomp van de vier replica's die nog steeds de Berkel bevaren en het toerisme langs de rivier een impuls geven. Rode draad door alle toespraken tijdens de ceremonie was de wens om op termijn met de Jappe in de fraaie stadsgracht van de Borculose binnenstad te kunnen varen. Met de komst van de sluis is al één van de drie hindernissen weggewerkt. Van Oostrum wilde er niet op vooruit lopen, maar toonde wel sympathie voor deze ambitie: "Misschien staan we over een tijdje elkaar weer de hand te schudden, dan als de duiker in de Burgemeester Bloemersstraat is vervangen door een brug waar de zomp onderdoor kan varen." Dit leverde glunderende gezichten op bij de circa 100 aanwezigen.

"Met de viering van 30 jaar Jappe en de opening van de sluis en symbolische spoorbrug, wordt geschiedenis met hoofdletters geschreven", aldus Burgemeester van Oostrum.


Lees verder op pagina 3

De Berkelschippers laten ook zingend van zich horen. Foto: Peter Vorderman