De crew aan het werk met inrichten van de set. Foto: Lugtigheid
De crew aan het werk met inrichten van de set. Foto: Lugtigheid Foto:

Vanjelle Producties maakt film in 48 uur

BORCULO - Wie zaterdagochtend de Voorstad in Borculo opliep, waande zich even in Hollywood. Licht en geluid 'gluurden' door een raam naar binnen, een vrouw meldde zich met 'Ik ben de mevrouw met de boodschappentas', en acteurs liepen gehaast heen en weer tussen Jimmy's en de set. Niet veel later blafte de volgende figurant zijn komst aan, de filmhond. De setting maakte onderdeel uit van het filmproject 48Hours, de tijdspanne waarbinnen een heuse speelfilm moet worden gemaakt.

Door Rob Weeber

Het lijkt een utopie, een speelfilm maken in 48 uur. Maar sinds 2001 zijn er al meer dan 30.000 korte films gemaakt waaraan meer dan 390.000 filmmakers werkten. Het scenario werd als een experiment bedacht door Mark Ruppert en Liz Langston en het zou een heuse 'bioscoophit' worden. Inmiddels zijn er wedstrijden in 160 steden op zes continenten. Voor Nederland is de organisatie in Utrecht gevestigd. Er doen in totaal 38 teams mee, waaronder dat van Vanjelle Producties voor Berkelland. Vrijdagavond klokslag 19.00 uur verzamelden zich de filmmakers voor de eerste organisatorische vraagstukken. In zeer korte tijd moest door het vaste team van Vanjelle Producties een draailocatie, bezetting, scenarioschrijver, geluid- en lichtfirma, figuranten, sponsoren en pers worden georganiseerd. Gelukkig werkt men met vaste mensen, zodat een en ander snel geregeld kon worden. Zaterdagochtend 04.00 uur lag het scenario klaar en na een hazenslaapje startten om 07.00 uur de inrichting van de set en de opnames. Daarvoor al was productieleider Daan naar Utrecht geweest om de opdracht in ontvangt te nemen. Uit een hoge hoed werden de filmgenres getrokken voor de deelnemers. Berkelland kon kiezen tussen Detective/cop of Buddy movie. Het werd de laatste. Daan is waarschijnlijk ook degene die zondag in Utrecht uiterlijk om 18.59 uur de film persoonlijk moet overhandigen aan de jury. Dan zijn de 48 uur om. Een te late inlevering dingt niet mee naar de prijzen.
Priscilla Duin is productieassistent van Vanjelle Producties en heeft de regie rondom alle randzaken die nodig zijn voor het maken van de film. "In die hectische 48 uur maken we een film van zeven minuten. Hoewel er een aanslag op onze creativiteit wordt gepleegd, zijn er ook een paar spelregels die we in acht moeten nemen. In de film moet een voorwerp zitten, een karakter, een beroep en een bepaalde zin. Die zin voor ons is: 'Er is geen plan B'. Je mag zelf bedenken waar je hem inzet, maar hij moet voorkomen. Gelukkig hebben we de medewerking gehad van Jimmy's Berkelland, waar we ons 'hoofdkwartier' hebben ingericht. Een vriend in dezelfde straat heeft zijn huiskamer als draailocatie beschikbaar gesteld. Verder hebben we buitenopnames bij het Hambroek en de Berkel. We maken een Buddy film waarin een platonische relatie tussen man en vrouw door verdrinking van de man eindigt. Vervolgens laten we de impact daarvan op de vrouw zien." Als zondagavond de film is ingeleverd, beoordeelt een jury alle inzendingen. Woensdag worden de awards uitgereikt, bijvoorbeeld voor de beste film, de beste acteur of actrice, het beste scenario et cetera.