Burgemeester Joost van Oostrum feliciteert 'Ridder van De Dag' Rinus Smet. Foto: Rob Weeber
Burgemeester Joost van Oostrum feliciteert 'Ridder van De Dag' Rinus Smet. Foto: Rob Weeber

Dag van de Berkellandse Ondernemer

Rinus Smet Ridder van de Dag

Door Rob Weeber

BERKELLAND - De Dag van de Berkellandse Ondernemer is een jaarlijks evenement, georganiseerd door het Platform Berkelland, het collectief voor bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Voor dit jaar stond het thema 'Inspirerend Ondernemen' op het programma. Inspirerend alleen al was de locatie, het Openluchttheater Eibergen. De vrijwilligers hadden het open zitgedeelte sfeervol omgetoverd in een representatieve ruimte waar zich zo'n 150 ondernemers hadden verzameld. Tijdens het evenement werd Rinus Smet geridderd.

Na het welkom van de voorzitter Erna Koeslag werden Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek directievoorzitter Hans van de Guchte en wethouder Gerjan Teselink ondervraagd over hun inspiratie in het werk en de economische ontwikkelingen. Van de Guchte riep vooral het bedrijfsleven op om te investeren in vernieuwing. Kapitaal op de bank levert weinig tot niets op. De gemeente Berkelland heeft ook voor 2020 een ambitieus investeringsprogramma. De zorgkant echter is het sociaal domein, met name het tekort binnen de Jeugdzorg.

Noaber Boost Award
Daarna waren het Openluchttheater zelf, bij monde van Raph Schouten, en twee voor het Platform belangrijke samenwerkingspartners aan de beurt, de Rabobank en Home of Happy Brands, reclamebureau voor branding/identity. Zij mochten samen met enkele klanten vertellen wat hun toegevoegde waarde is voor hun klant. Natuurlijk ontbrak de Noaber Booster Award niet, de erkenning voor innoverende bedrijven die daarvoor in het afgelopen jaar door de markt al gewaardeerd zijn. Ofschoon een bedrijf slechts één keer de award kan ontvangen, maakte het Platform dit keer een uitzondering voor spuitgietbedrijf Timmerije uit Noordijk. Zij waren in 2018 Noaber Boost Award winnaar met hun olifantsgras, maar stonden dit jaar als 'Unieke Achterhoeker' op het podium. Timmerije heeft vijftig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst, zogenoemde Unieke Achterhoekers. De andere winnaars waren Madelon Kuijk uit Eibergen (Lonnie Ballonnie), Kwekerij Heutinck B.V. uit Ruurlo, Sven voor Ogen uit Ruurlo, Avenarius, eveneens uit Ruurlo en twee scholieren van 15 jaar van het Staring College die maandag 23 september pas hun KvK inschrijving rond hebben. De twee jonge ondernemers hebben een bedrijf opgericht dat huiswerkbegeleiding biedt, door scholieren, voor scholieren.

Rinus Smet geridderd
Het grote, onverwachte moment, zeker voor de betrokkene zelf, was het lintje voor oud-ondernemer Rinus Smet. Burgemeester Van Oostrum had zes kantje klaar liggen om alle loftuitingen en superlatieven te benadrukken, maar moest zich vanwege de tijd beperken tot het hoogstnoodzakelijke. Smet heeft zich na zijn komst naar Berkelland jarenlang op zeer voortreffelijke wijze ingezet voor het economische klimaat in Berkelland en de Achterhoek en doet dit nog steeds. Hij is een grote voorvechter van verduurzaming en innovatie en zit aan belangrijke tafels als het gaat om invloed en kennisdeling. Onder meer was hij een van de initiatiefnemers voor de oprichting van het Platform Berkelland. Verder was hij jarenlang vicevoorzitter van het IKB. Nog steeds is hij nauw betrokken bij de Stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen, Achterhoek Onderneemt Duurzaam, de Regio Achterhoek en het SIKA, de samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek. Uit handen van burgemeester Van Oostrum ontving Smet de versierselen die horen bij de benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Innoveren is niet vernieuwen
Na de pauze kreeg gastspreker en ondernemer Ruud Koornstra het podium. Hem was gevraagd enkele woorden te zeggen omtrent het thema duurzaamheid. Koornstra is al jarenlang een voorvechter en –loper van nieuwe initiatieven voor een groene, duurzame wereld en adviseert regering en bedrijven omtrent de haalbaarheid hiervan. Op een cabareteske wijze vermaakte Koornstra het publiek. Zijn boodschap echter was helder. Koornstra: "In de ogen van het buitenland is Nederland 'the goodest country'. Dat wil niet zeggen dat we de beste zijn, maar wel het aardigste land. We hebben ook een enorm vermogen, zo'n 2.700 miljard waarmee we in termen van verduurzaming te weinig doen, zijn wars van vernieuwing en het vieste mannetje van Europa. Hij riep de ondernemers op te vernieuwen en niet te innoveren. Dat laatst is voortzetten van wat er al is. Vernieuwen echter is durven dromen en deze dromen waarmaken. Dat zijn we kwijt. Alle ondernemers in Berkelland met elkaar 'gooien' per jaar 60 miljoen euro weg omdat ze niet durven te vernieuwen. Ze betalen dit jaarlijks, maar krijgen er niets voor terug. Zouden ze echt durven te vernieuwen, dan levert deze investering geld op." Koornstra omschreef het als volgt: "Duurzaamheid houdt niet op na de eerste vier letters."
Na afloop werd in de Oude Mattheüs een heerlijk stamppotbuffet aangeboden door Echte Bakker en Keurslager Boenders.