Henk Vruggink op zijn vertrouwde presentatieplek in de studio van Achterhoek FM. Foto: Jan Hendriksen.
Henk Vruggink op zijn vertrouwde presentatieplek in de studio van Achterhoek FM. Foto: Jan Hendriksen.

Henk Vruggink verzorgt al 25 jaar 'Lustige Heinrich'

Best beluisterde radioprogramma van Achterhoek FM

RUURLO – 'Lustige Heinrich' is het best beluisterde programma van de lokale radio-omroep Achterhoek FM. Verantwoordelijk voor dit programma, dat wekelijks op donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur te beluisteren is, is Ruurloër Henk Vruggink: ofwel 'Henk van de Vlijt' zoals de bijnaam van hem is.

Door Jan Hendriksen

Donderdagavond 5 september beleefde Henk Vruggink (71) een mijlpaal. Hij verzorgde op de kop af precies die avond 25 jaar dit radioprogramma dat gevuld wordt met blaasmuziek; Egerländer, Tsjechische en Oberkrainer. Het is Henk Vruggink's grote passie. In de studio aan de Wiersserbroekweg in Vorden werd de Ruurloër voor - en tijdens de twee uur durende rechtstreekse uitzending getrakteerd op diverse felicitaties en cadeaus. Spontaan brachten enkele vaste luisteraars zoals Evelien en Han Garritsen uit Vorden en muzikanten en een bestuurslid van de Vriendenkring van De Bargkapel uit Barchem, waarvan Henk jarenlang voorzitter was, een bezoek aan de programmamaker die wekelijks wordt bijgestaan door technicus Dick Klein Geltink. Naast felicitaties en cadeaus uit zijn directe omgeving ontving Henk ook felicitaties uit Duitsland en Oostenrijk van luisteraars die via internet radio naar 'Lustige Heinrich' luisteren.

De eerste uitzending uit de inmiddels 1288 tellende reeks verzorgde Vruggink begin september 1994. Bijna geen week sloeg hij in al die jaren over. En mocht Henk toch verhinderd zijn dan nam hij het programma vooraf op in de studio van de lokale omroep voor de gemeente Lochem. Een vast item in het programma is de concertagenda. Hierin wordt vermeld waar ergens in den lande een kapel of ensemble optreedt die hij samen met zijn vrouw Elly ook regelmatig bezoeken. "Ik wordt door talloze instanties en muziekgezelschappen op de hoogte gehouden van de optredens en de cd die de groepen uitbrengen. Het aanbod is soms te groot om ze allemaal te vernoemen en te laten horen", aldus de radiomaker die een eigen collectie van meer dan vierduizend cd's heeft met Egerländer, Tsjechische en Oberkrainer muziek waaruit hij wekelijks een keuze maakt om zijn programma mee te vullen. Sinds vorig jaar heeft het programma nog een groter bereik. Het wordt namelijk op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur door Radio Ideaal integraal uitgezonden.