De majestueuze zevenarmige wegwijzer aan de Irenelaan in Ruurlo. Foto: PR.
De majestueuze zevenarmige wegwijzer aan de Irenelaan in Ruurlo. Foto: PR.

Replica De Zevensprong-wegwijzer

RUURLO – De Irenelaan in Ruurlo heeft een nieuwe blikvanger: een zevenarmige wegwijzer. Het is een replica van de richtingwijzer die in de legendarische TV-serie De Zevensprong te zien was.

Door Hugo Kamperman

De serie werd in 1981 in en rond Ruurlo opgenomen. De magische thematiek van het verhaal van de Zeven Wegen is het onderwerp van de vorig jaar gepresenteerde straatdecoratie. De oplevering van de handwijzer is de tweede fase in het straatversieringsplan en valt samen met het 50-jarig bestaan van de Irenelaan.

Vakman Maick Berendsen vervaardigde de statige richtingwijzer die tijdens het Reurlse Septemberfeest een prominente plek krijgt in het plantsoen. De wegwijzer rust op een rond plateau en bestaat verder uit een achtkantige paal met daarop een bovenstuk dat zeven zijden telt; overeenkomstig met de Zeven Wegen die men kan gaan. De wijzers richten naar Langelaan, Dorp, Roskam, Schijn en Wezen, Stad en Trappenhuis. Dan is er nog een zevende bloedrode handwijzer in de richting van een vervallen herberg. Het ontwerp is afgeleid van uit de NCRV-archieven opgedoken decorschetsen.

De Zevensprong is een verfilming van het gelijknamige boek dat in 1967 verscheen, twee jaar voor de aanleg van de Irenelaan. Het plot bestaat uit zeven hoofdstukken opgebouwd in een rekenkundige reeks. Het boek beschrijft het verhaal van dorpsonderwijzer Frans van der Steg. Aan het eind van elke schooldag vertelt hij zijn klas een spannende sage. Op een dag bedenkt Van der Steg dat hij diezelfde avond een geheimzinnige brief zal ontvangen met een raadselachtige en gevaarlijke opdracht. Via de zevensprong, waarvoor het kruispunt in 't Rijkenbargse bos – in de onmiddellijke nabijheid van de Irenelaan – model heeft gestaan, belandt meester Van der Steg in het complot van de Zeven Samenzweerders in het Trappenhuis. Het is een verhaal dat het verdient opnieuw verteld te worden. Daarbij komt het stratenpatroon rond de Irenelaan goed van pas, Het leent zich uitstekend voor de uitbeelding van het geheim van De Zevensprong