Dit jaar ook kermisattracties op de Blikmansweide. Foto: Jan Hendriksen.
Dit jaar ook kermisattracties op de Blikmansweide. Foto: Jan Hendriksen.

Kermis Septemberfeest nu ook op Blikmansweide

RUURLO – Momenteel heerst er nog een serene rust. Maar dat zal over ruim twee weken niet meer het geval zijn. Dan zal de Blikmansweide aan de Vordenseweg omgetoverd zijn tot één grote feestlocatie waar voor de 57ste keer de Ruurlose Septemberfeesten onder het motto 'Reulre Neugt Oe' plaatsvinden. Met dit jaar als noviteit dat de kermis ook op het feestterrein plaatsvindt. De Septemberfeesten die van donderdag 12 tot en met zondag 15 september plaatsvinden worden gezamenlijk door Oranjevereniging Ruurlo, Stichting Kermis Ruurlo en Stichting De Weide (horeca) georganiseerd.

Door Jan Hendriksen

Acht jaar nadat de Blikmansweide weer in gebruik werd genomen als feestterrein voor het Septemberfeest wordt de kermis dit jaar hieraan toegevoegd. Hiermee wordt gehoor gegeven aan een veel geuite wens van de Ruurlose bevolking en de gemeente Berkelland. "Het is ons eind vorig jaar gelukt. Baron van Heeckeren van Kell en pachter Lammert Blikman hebben ons toen toestemming gegeven om het terrein ook in te richten voor de kermisattracties die nog steeds in het centrum van Ruurlo stonden. De weidecommissie van Oranjevereniging, horeca en Stichting Kermis hebben het feestterrein voor de komende editie dan ook geheel opnieuw ingedeeld. Waar tot vorig jaar de fietsenstalling gesitueerd was zullen nu de kermisattracties worden geplaatst. Hiervoor zullen extra voorzieningen worden getroffen, zoals het leggen van rijplaten. Mochten de weersomstandigheden wat minder gunstig zijn dan blijft het terrein goed toegankelijk. Dit jaar gaan we ervaren hoe een en ander uitpakt om volgend jaar in ons 75-jarig jubileumjaar de puntjes op de 'i' te zetten ", zo verklaart voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo. De voorzitter is ontzettend trots op de samenwerking tussen de gezamenlijke horeca, stichting kermis, de pachter en de Oranjevereniging en de medewerking vanuit de gemeente Berkelland, politie en brandweer, zodat alle activiteiten nu op de Blikmansweide kunnen plaatsvinden. "Dat komt een ieder ten goede. Daarvan ben ik overtuigd. Zo wordt het nu een groot geheel."
Het programma voor de 57ste editie kent weer een groot aantal vaste waarden. Nieuw is de Reurlse Proms Night op donderdagavond 12 september met als motto 'Classic meets pop & rock'. Een muzikale avond voor Ruurloërs door Ruurloërs waaraan naast Koninklijke Muziekvereniging Sophia's Lust en De Sleppers uit Ruurlo ook diverse andere muzikanten, zangers en zangeressen meewerken. De officiële opening van de Septemberfeesten 2019 zal vrijdagmorgen 13 september om 10.00 uur - en niet zoals dat vele jaren gebruikelijk was om 9.00 uur - met medewerking van alle leerlingen van de vier Ruurlose basisscholen op de feestweide plaatsvinden.
Hoeveel teams er aan de Interdorpsspelen (zeskamp) deelnemen is nog onbekend. Straten en buurten kunnen zich namelijk nog tot 5 september inschrijven. Een combinatie van twee teams is ook mogelijk. "We hopen zo tegemoet te komen aan wensen en ontwikkelingen en dat qua deelname weer het maximale aantal teams van 24 wordt gehaald", zo verklaart Nijen Es.
Nieuw is dit jaar dat vrijwilligers van de Ruurlose speel-o-theek De Dobbelsteen zondagmiddag aanwezig zijn met vele spelletjes en attributen voor de kinderen. Nijen Es: "Wij willen zoveel mogelijk Ruurloërs betrekken bij het feest. Zij hebben de expertise, kennis en materiaal. En daar willen we als Oranjevereniging graag gebruik van maken. Zo verleent schietsportvereniging Wilhelmina uit Ruurlo al een aantal jaren hun medewerking bij het vogelschieten en de schietwedstrijden op de vrije- en geluksbaan. Prachtige voorbeelden van samenwerking."
De verlichtingsroute kent dit jaar enkele nieuwe elementen. Voor het eerst is de Bernhardlaan opgenomen in de ruim achttien kilometer lange route die van donderdag- tot en met zondagavond te bezichtigen is. Verder heeft de Mauritslaan haar straatversiering vernieuwd en hebben enkele andere straten ook vernieuwende elementen toegevoegd. De verlichtingscommissie laat weten dat de jury voor de Achterhoek Stratenprijs voor wie de mooist versierde en verlichte straat heeft, vooral let op de feestelijke aankleding en uitstraling van de straat evenals op een goede belichting of verlichting van de voorwerpen. Geparkeerde auto's in de straat zijn storende elementen en daarentegen scoren ludieke vondsten altijd een hogere score. De route van de allegorische optocht die zowel zaterdag als zondag vanaf 13.30 uur door Ruurlo trekt, is enigszins gewijzigd. Omdat de kermis uit het dorp naar de feestweide is verplaatst, voert de route vanaf de Vordenseweg nu door de gehele Dorpsstraat.