Het optreden van Zorachka in de vernieuwde muziekkoepel oogstte veel bijval van het publiek. Foto: Jan Hendriksen,
Het optreden van Zorachka in de vernieuwde muziekkoepel oogstte veel bijval van het publiek. Foto: Jan Hendriksen, Foto:

Folklore hoogtepunt van jubilerende braderie

RUURLO – De braderiemarkt liep rond de klok van acht uur op zijn eind toen Rita van den Berg van de Achterhookse Folkloredansers moe maar zeer voldaan terugkeek op de folklore optredens die op het Kerkplein en in de recent gerestaureerde muziekkoepel hadden plaatsgevonden. En dat mocht één van de presentatrices van dienst ook. Want de maar liefst negentien optredens van zeven folkloregroepen vormden het absolute hoogtepunt van de veertigste editie van de braderie die onder auspiciën van de Braderiecommissie van de Reurlse Zommerdagen door de Achterhookse Folkloredansers waren geprogrammeerd.

Door Jan Hendriksen

En zonder een van de andere zes groepen te kort te willen doen vormden de drie optredens van Zorachka uit Wit-Rusland het absolute hoogtepunt. De kleurrijke folkloregroep die ondertussen 45 jaar bestaat heeft grote internationale ervaring opgedaan door de deelname aan talloze festivals. De groep was op tournee door West-Europa en besloot haar reeks optredens in Ruurlo. Het repertoire van deze topgroep bestaat uit (bijzondere meerstemmige) zang, muziek en dansfolklore uit de grote regio rond Minsk. Bij hun optredens maakte de groep ook gebruik van zeer oude traditionele instrumenten zoals een zimbaly. De klederdracht is voorzien van rijke borduursels en vrolijk van kleur. Zorachka heeft meerdere prijzen gewonnen. En dat alles bracht het publiek en ook Rita van den Berg in vervoering. Er werd tijdens het laatste optreden dan ook volop mee geklapt en de staande ovatie was meer dan terecht. Ook dans- en klederdracht groep De Wieringer Dangsers uit Wieringen (Noord-Holland) vormden een opvallende verschijning. In de loop van haar 37-jarig bestaan is er binnen de dansgroep veel kennis opgedaan over de Wieringer klederdracht maar ook over hoe er in vroeger dagen gedanst werd. Er is bovendien veel kledij uit die tijd verzameld, waarmee de dansgroep zich op indrukwekkende presenteerde. Verder werden er optredens verzorgd door de Iesselschotsers uit Steenderen, De Schaop'ndansers uit Exloo (Drenthe), de Volkstanzgruppe uit Marienfeld (Duitsland), Volksdansgroep Oriënt uit Culemborg (Betuwe) en Achterhookse Folkloredansers zelf.

Jammer
De inbreng van zoveel folklore optredens maakt de Ruurlose braderie tot een uniek evenement. Speciaal in het kader van de veertigste editie werd de braderie om iets over een uur geopend met een parade door de deelnemende folklore groepen. Het publiek schuifelde daarna al vroeg en massaal langs de talloze marktkramen, hobbyisten en ambachtslieden die in de Dorpsstraat stonden en de oldtimer tractoren en – machines die rondom het 'Avenariusplein' en op de Groenloseweg en Domineesteeg en in het plantsoen van de muziekkoepel keurig waren opgesteld. Jammer was dat een aantal stationair draaiende motoren te dicht in de buurt van de optredens van de folkloregroepen in de muziekkoepel stonden. Ze 'overstemden' in sommige gevallen de folkloristen.

'Rommel'
Ook aan de jeugd was gedacht. Middels diverse spelen vermaakte die zich opperbest. Dat deed ook de Ruurlose vriendengroep van De Keet die het kersverse bruidspaar Jasper (33) en Sanne (27) Pierik een opdracht hadden meegegeven om in aanmerking te komen voor hun 'huwelijkscadeau'. 'Verkoop op de braderie zoveel mogelijk oude 'rommel'. De vriendengroep had in een kraam tegenover het terras van De Keizerskroon een keur aan artikelen uitgestald. Als volleerde marktverkopers brachten Jasper en Sanne de rommel aan de man/vrouw.