Barry Hegeman in Miva Las Vegas. Foto: Robert Westera
Barry Hegeman in Miva Las Vegas. Foto: Robert Westera

Genieten van het leven dankzij Miva Las Vegas

Genieten van het leven dankzij Miva Las Vegas

Met een big smile waar de grappenmakers in De Schaterbar jaloers op zijn, komen de eerste gasten van hotel Miva Las Vegas aanrijden. Met open armen worden ze ontvangen door vrijwillige verzorgers die het hele weekend klaarstaan voor de minder valide Zwarte Crossers. Die lach is er niet voor niets. We hebben hier immers te maken met een regelrechte primeur: voor het eerst is er op een festival een hotel voor minder validen.

Door Gerwin Nijkamp

"Er gaat een wereld voor deze mensen open", vertelt Barry Hegeman, een van de initiatiefnemers van Miva Las Vegas, terwijl hij door de gangen van het hotel rolstoelt. "Een festival bezoeken was voor velen van hen tot nu toe niet mogelijk." Maar, op de Zwarte Cross is niets onmogelijk, blijkt maar weer.
Vorig jaar ontstond het idee nadat Barry de Zwarte Cross noodgedwongen aan zich voorbij moest laten gaan vanwege de behandeling aan een dwarslaesie. Tijdens zijn behandeling in revalidatiecentrum 't Roessingh raakte hij aan de praat over het festival met fysiotherapeut Diane Eilander en Frank Smulders, die vanwege een dwarslaesie ook afhankelijk is van een rolstoel. "We werkten het plan tussen alle therapieën door verder uit en hebben het letterlijk bij de organisatie van de Zwarte Cross op tafel gelegd", kijkt Barry terug. "Die zeiden meteen: doen!"
En zo geschiedde: naast het Grasnapolsky is dankzij de hulp van vele leveranciers en de stichting Handicap.nl Miva Las Vegas uit de grond gestampt. Een hotel met achttien slaapkamers, twee wmo-slaapkamers voor extra verzorging en aangepaste badkamers en toiletten. De kamers zijn voorzien van hoog-laagbedden, tilliften, postoelen en een gewoon bed voor een vriend, familielid of andere begeleider. Daarnaast zijn er vrijwilligers aanwezig die zorg verlenen. Minder valide gasten in de leeftijd van midden twintig tot begin zestig zullen het hotel als uitvalsbasis hebben.
"Dankzij Miva Las Vegas kunnen wij genieten van het leven op het de Zwarte Cross", glundert Barry. "Dat is heel bijzonder, want zonder deze voorziening is het voor ons op een festival alleen maar óverleven!"