Uit Barchem namen 56 wandelaars deel waartoe ook deze groep behoorde. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen.
Uit Barchem namen 56 wandelaars deel waartoe ook deze groep behoorde. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen. Foto:

Sfeervolle intocht Barchemse 4Daagse

BARCHEM – De Barchemse4Daagse van 2019 beleefde zondag een succesvolle slotdag. Een sfeervolle intocht nabij dorpshuis 't Onderschoer zorgde namelijk voor een mooie afsluiting van de vierdaagse. De veertiende editie kan de boeken dan ook in als een zeer geslaagde editie. Aan het eind van de last- minute inschrijving op 3 juli stond de teller op 1169 ingeschreven wandelaars: 821 voor de twintig kilometer, 274 voor de dertig kilometer, 57 voor de veertig kilometer en zeventien voor de vijftig kilometer. En dat was vergelijkbaar met de deelname in 2018. Van hen hebben 1007 deelnemers alle vier dagen reglementair uitgelopen: twaalf wandelaars de vijftig kilometer, 43 de veertig kilometer, 231 de dertig kilometer en 721 wandelaars hebben vier maal de finish voor de twintig kilometer bereikt.

Door Jan Hendriksen

De Barchemse 4Daagse is één van de weinige wandelvierdaagsen in ons land waarbij het gaat om de prestatie om vier dagen uit te lopen én waarbij de wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van vijftig kilometer. "Als kleinste vierdaagse biedt 'De Barchemse' een charme en sfeer die een massale vierdaagse als die van Nijmegen nu eenmaal niet kan bieden. Rust en ruimte gecombineerd met oer Achterhoekse gezelligheid. Gezelligheid én gastvrijheid staan in Barchem namelijk voorop", aldus Marion van Beelen namens de Stichting Barchemse4Daagse. De wandelaars kregen dit jaar op onder meer de twintig kilometer vernieuwde routes aangeboden. Zo wandelde men donderdag over het terrein van Recreatiecentrum De Meene en door de kasteeltuin van Huize Ruurlo in Ruurlo op zondag door het openluchttheater in Lochem. Op vrijdag konden de wandelaars gebruik maken van het voetveer over de Slinge in Borculo. Het aantal deelnemers was dit jaar gelijk aan die van vorig jaar. Marion van Beelen: "Maar met de vernieuwde routes hopen we in de toekomst door te kunnen groeien naar 1500 deelnemers. Die kunnen we met onze 140 vrijwilligers wel behappen."

Regio
Ook uit het verspreidingsgebied van Achterhoek Nieuws Berkelland namen dit jaar weer talloze wandelaars deel. Uit Ruurlo hadden zich 66 wandelaars ingeschreven, uit Barchem 56, uit Borculo 36, uit Geesteren elf en uit Gelselaar vier. De oudste deelnemer die op de laatste wandeldag nog op de route was was dit jaar 86 jaar en de jongste deelnemer was bijna twaalf jaar. 26 wandelaars waren tachtig jaar of ouder. Dit jaar waren er 39 wandelaars die aan alle veertien edities van de Barchemse 4Daagse hebben deelgenomen en het percentage aan deelnemers dat dit jaar voor de eerste keer deelnam bedroeg 34 procent. Tot de trouwe groep van 39 wandelaars die aan alle veertien edities deelnamen behoord Hans Brunsveld (52) uit Barchem. "In het eerste jaar heb ik twintig kilometer gelopen, Vervolgens tien jaar de dertig kilometer. En nu loop ik al weer voor het derde jaar de twintig kilometer", zo liet de Barchemer op de slotdag weten toen hij op het terras van De Babbelaar in Lochem van een korte rustpauze genoot. Samen met Jordy en Erik Regelink uit Barchem en Henri Jansen uit Borculo vormde hij vier dagen een wandelkwartet. "We maken er telkens weer een feestje van. De 'Barchemse' is de enigste vierdaagse waaraan ik deelneem. In de winter wandel ik wel eens met de winterwandelingen van DOS Barchem mee als ik niet hoef te voetballen", zo laat Brunsveld weten.

Nieuwkomers
Tot de 34 procent nieuwkomers behoren onder meer Ronald Schotsman (43) en Johan Arendsen (49) uit Ruurlo. Het tweetal had zich uitermate goed voorbereid op de vierdaagse. "Vanaf december hebben we vierhonderd kilometer getraind. Het begon als een geintje in de sportschool. Maar we hebben er serieus werk van gemaakt", zo laat Ronald Schotsman in het Lochemse openluchttheater op de slotdag weten. "Alles is tijdens deze vierdaagse tot in de puntjes georganiseerd en geregeld. en we hebben ontzettend veel plezier gehad. We doen volgend jaar zeker weer mee", zo laat Arendsen weten.

Eikenprocessierups
De uitdaging van de organisatoren van de Barchemse4Daagse was begin vorige week om een eikenprocessierupsen vrije route voor de wandelaars aan te bieden. Maar dat was onbegonnen werk. Maar medewerkers van Circulus-Berkel, die in opdracht voor de gemeente Lochem naast het beheer van afval- en grondstoffen het beheer van de openbare ruimte verzorgt, waren donderdagmorgen voor de start in alle vroegte wel in de weer om bij twee rustlocaties van de vierdaagse aan de Oude Ruurloseweg in Barchem en aan de Loerhaze in Lochem de nesten van de eikenprocessierups te verwijderen. "De nesten die wij hadden gesignaleerd bij de rustplekken langs de route hebben we dinsdag bij Circulus-Berkel gemeld en die zijn donderdag om zeven uur ver voor de doortocht van de wandelaars weggehaald om zodoende contact met de brandharen van de rupsen te voorkomen. En daar zijn we ontzettend blij mee. Want de mensen van Circulus-Berkel zijn momenteel ontzettend druk met de bestrijding van de rupsen", aldus Marion van Beelen. Verder had Circulus-Berkel bij de start in dorpshuis 't Onderschoer een groot informatiebord geplaatst en was er ook nog een informatiefolder beschikbaar voor alle wandelaars om rekening te houden met de aanwezigheid van eikenprocessierupsen.

Hans Brunsnveld (midden) was een van de 39 wandelaars die aan alle veertien edities heeft deelgenomen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen.
Zwembad De Meene in Ruurlo vormde een van de nieuwe rustlocaties voor de vierdaagse. Foto; Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen.
De deelnemers aan de twintig kilometer gingen telkens om klokslag acht uur weg. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen.
De wandelaars kregen dit jaar op onder meer de twintig kilometer vernieuwde routes aangeboden. Foto: Acherhoekfoto.nl/Gradus Derksen.