Mede-organisator Geurt Kersjes is blij met de ambiance en de mogelijkheden die het Borculose openluchttheater biedt. Foto Susanne ten Have
Mede-organisator Geurt Kersjes is blij met de ambiance en de mogelijkheden die het Borculose openluchttheater biedt. Foto Susanne ten Have Foto:

HAND pakt uit met meerdaags festival in Borculo

BORCULO - Het Have A Nice Day festival vindt weer plaats op Achterhoekse bodem. Na een jaar van onderbreking keert de organisatie voor het eerst terug met een meerdaags festival. Deze zomer trekken geen duizenden festivalliefhebbers naar de Maat in Eibergen, maar zijn inclusief tent en luchtbed welkom op 't Galgenveld In Borculo.

Door Susanne ten Have

"Nu we een jaar er tussenuit zijn geweest zien wij het organiseren van HAND dit jaar als een nieuwe uitdaging, een nieuw plan met nieuwe ideeën", begint Geurt Kersjes. Samen met oud-Achterhoeker Rob Koehorst vertelt hij over de Have A Nice Day (HAND) editie van 2019. De locatie midden in de Borculose natuur zwendelde de creativiteit van de organisatie aan. De reden dat dit jaar is gekozen voor een driedaags festival vloeit uit de zee aan mogelijkheden die deze bijzondere locatie biedt. Het openluchtzwembad, het theater, met voldoende ruimte om ook een camping te installeren. "Bij vorige edities zochten veel HAND-langers een camping in de buurt op. Dit willen we graag hier op het terrein voort zetten. De gezelligheid, de saamhorigheid, de verbinding, en dat kan hier allemaal", legt Koehorst uit. De commotie rondom het festival op en rondom het terrein van het Eibergse openluchttheater is volgens de mannen niet de reden dat zij met het festival zijn verhuisd naar Borculo. Koehorst: "In en rondom het openluchttheater van Eibergen is het niet mogelijk om een meerdaags festival neer te zetten. We zijn nooit gedwongen om daar weg te gaan." Kersjes vult aan: "Het plan om een meerdaags festival op te zetten bestaat al sinds 2007. We willen graag meer, en hier kan dat worden gerealiseerd."

Voor iedereen
HAND komt met en breed en nationaal muziekprogramma met daarin veelal samenwerkingen van bekende artiesten zoals 8Bahn x Cartel, Adonis, bauhauz, Boomshakalak, De Nachttuin x Nachtparlement. Geschikt voor jong en oud. "Dat bijvoorbeeld Kiteman optreedt wil niet zeggen dat wij een hip hop festival neer willen zetten, juist niet. Het is eerder eclectisch wat wij doen". HAND wil met de muziek en sfeer jong en oud met elkaar verbinden." De adviesleeftijd is gedaald naar minimaal 16 jaar. Maar jongeren mogen alleen het terrein op onder begeleiding van een volwassene. "Maar ook wij moeten ons aan de algemene regels houden, zoals NIX onder de 18", vertelt Kersjes. De 14e editie is in elk geval meer dan alleen muziek. Ook daaromheen is genoeg te beleven. Kersjes: "In drie dagen kun je veel meer bieden aan het publiek. Zo zijn er tijdens de 14e editie meer artiesten en er is ruimte voor een side-programma. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld 's ochtend als ze hun tent uit kruipen, mee doen met een yogales. Normaal is daar niet de tijd voor met een ééndaags evenement", legt hij uit.

Uit het jasje
In de 14 jaar dat het festival bestaat zit de groei er nog steeds in. Destijds begon het met een 'feestje' in het Eibergse openluchttheater, waar 250 bezoekers op af kwamen en de tickets 'maar' tien euro kosten. Koehorst blikt met een grijns terug. "En toen het begon te regenen gingen de bezoekers gewoon door met dansen. Schuilend onder een dekzeil", zegt Koehorst. "Saamhorigheid, het gevoel creëren met elkaar een gezellig weekend te beleven", daar draait het om.

Groen, groener, groenst
Daarnaast wil HAND zich manifesteren als een groen festival. Geen plastic wegwerp drinkbekers meer, maar herbruikbare bijvoorbeeld. Zo kunnen bezoekers een tent huren, de zogenoemde Kartent. Bijzonder, want dit is allemaal gemaakt van gerecycled materiaal. "Het zal voor de festivalbezoekers even wennen zijn, maar wij vinden het niet meer van deze tijd om zoveel rommel achter te laten. We willen dit gebied ook graag schoonhouden. Het is een omslag in denken, maar wij willen daar graag ook de mogelijkheden in aanbieden", zegt Kersjes.

Het festival vindt plaats van 30 t/m 31 augustus in Borculo. "Wil jij een handje helpen met plezier maken? Heb jij bijvoorbeeld een bepaald spel wat écht niet mag ontbreken op het festival, ben jij de beste stand-up moppentapper of is graffitikunst helemaal jouw ding? Niks is te gek. Leef je uit, the world is yours! Kom maar door met je idee. Aanmelden kan via http://bit.ly/hand2019-idee."