Henk ten Velde heeft al vele tientallen wandelvierdaagse gelopen getuige de talloze medailles. Foto: Jan Hendriksen
Henk ten Velde heeft al vele tientallen wandelvierdaagse gelopen getuige de talloze medailles. Foto: Jan Hendriksen

Vernieuwde elementen in routes
Barchemse Wandel4Daagse

Barchemer Henk ten Velde 'wereldbol-wandelaar'

BARCHEM – Veertien- tot vijftienhonderd deelnemers is de doelstelling van de organisatie. En dat past precies bij de ambitie van nieuw bestuurslid Henk ten Velde. Als ervaren wandelaar weet Henk precies wat een route aantrekkelijk maakt. Het is de kunst die ervaring te gebruiken en daar waar mogelijk de routes nog aantrekkelijker te maken. Henk loopt al jaren met heel veel plezier de Barchemse4daagse en genoot altijd met volle teugen van de bestaande routes. Toch nam hij de uitdaging aan en dit jaar is dus de vuurproef. Lukt het Henk om samen met 'zijn' wandelcommissie de wandelaars te verrassen met nieuwe elementen die de toets der kritiek kunnen weerstaan ?

Door Jan Hendriksen

Als nieuw bestuurslid 'routes' van de Stichting Barchemse4Daagse weet de 73-jarige Henk ten Velde uit Barchem waarover hij praat. De geboren en getogen Holtenaar is al jaren een zeer actieve wandelaar. Sinds 1990 is Henk al 'besmet met het wandelvirus'. Hij is inmiddels al enkele jaren 'wereldbolwandelaar'. Dat betekent dat Henk inmiddels veertigduizend kilometer heeft 'weg gewandeld'. Want dat is de omtrek van onze wereldbol. Meer zelfs. "Ik zit inmiddels op ruim zestigduizend kilometer. Twee weken geleden heb ik in Barchem mijn zestigste regionale avondwandelvierdaagse gewandeld. Ik wandel jaarlijks in onder meer Almen, Laren, Haaksbergen, Almen, Lochem en Ruurlo de avondwandelvierdaagse. En vorige week stond de 'Gooise vierdaagse' op de agenda. De Barchemse4daagse loopt Henk dit jaar ook. Dat is voor bestuursleden hoogst ongebruikelijk. Maar het bestuur zag de meerwaarde van één wandelende bestuurslid wel. Niet wandelen in Barchem was voor Henk eigenlijk geen optie, maar nu wordt het wel een bijzondere vierdaagse.

"Als wandelaar kan ik nu mijn eigen criticaster zijn", lacht Henk. Verder is hij natuurlijk benieuwd naar alle reacties van de wandelaars die hij onderweg vast te horen krijgt. Bijzonder vindt Henk zelf de route door de Kasteeltuin van Huize Ruurlo en het gebruik van het voetveer over de Slinge nabij boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo. Ook wordt dit jaar voor het eerste het Lochemse openluchttheater De Zandkuil aangedaan. Tot slot zijn er door het verleggen van een aantal routes ook enkele nieuwe rustlocaties zoals onder meer het Recreatiecentrum De Meene in Ruurlo en openluchttheater De Zandkuil in Lochem.

Fietsvierdaagse
Mogen er jaarlijks diverse avondwandelvierdaagse en een stuk of vier 'grote' landelijke wandelvierdaagse, waaronder die in Nijmegen, op de agenda van Henk ten Velde prijken. Ook het fenomeen fietsvierdaagse is hem niet vreemd. "Die fiets ik steevast met mijn vrouw Joke. Zij houdt niet zoveel van wandelen maar des te meer van fietsen. En dan moet ik af en toe wel eens schipperen omdat ze soms wel eens parallel met elkaar op de agenda staan."

Zo namen Henk en Joke onlangs nog deel aan de fietsvierdaagse in Dordrecht en wandelde hij daarna nog even in Hoogeveen. En vorige week waren ze te vinden in de Kop van Overijssel waar ze aan de Fietsvierdaagse van Steenwijk deelnamen. Die van Ruurlo staat eind augustus ook nog op het programma evenals die in het Twentse Goor die in oktober plaatsvindt.

Inschrijvingen
Maar eerst prijkt deze week voor Henk ten Velde de wandelvierdaagse van Barchem op de agenda. Inmiddels heeft de teller van het aantal inschrijvingen voor de veertiende editie bijna de elfhonderd bereikt.

"We gaan er vanuit dat we evenals voorgaande jaren dicht tegen de twaalfhonderd deelnemers kunnen verwelkomen en hopen uiteraard op iets meer", zo verklaart Marion van Beelen die de pr van de vierdaagse voor de stichting verzorgt. De inschrijving voor de vierdaagse sloot afgelopen zondag. Maar de organisatie biedt nog de gelegenheid tot last minute inschrijving bij het startbureau op woensdag 3 juli (16.00 – 20.00 uur) tegen een meerprijs van vijf euro als het maximale aantal van 1500 deelnemers nog niet is bereikt. Dagelijks gaan de wandelaars van de vijftig en veertig kilometer tussen 6.00 en 6.45 uur van start vanaf dorpshuis 't Onderschoer, de dertig kilometer tussen 7.00 en 7.45 uur en de twintig kilometer tussen 8.00 en 9.30 uur. Dagelijks om 17.00 sluit het start- en finishbureau.

Opening
Woensdagavond 3 juli wordt de vierdaagse in dorpshuis 't Onderschoer om 20.00 uur officieel geopend. Dat wordt een gezellige avond waarvoor iedereen, wandelaars, vrijwilligers en belangstellenden, van harte is uitgenodigd. De muziek is van Crescendo Barchem. Voorzitter Henk Luesink van Stichting Barchemse 4Daagse zal vooruitblikken op de komende wandeldagen.

Gastspreker en Achterhoeker Art Langeler (directeur Voetbalontwikkeling KNVB) zal iets vertellen over zijn werk. Daarnaast is er aandacht voor goede doel 2019 van de vierdaagse, de Seniorensoos Barchem. Traditiegetrouw wordt het officiële gedeelte van de avond afgesloten met een slag op de gong door de gastspreker, het signaal dat het vierdaagsefeest is begonnen!