Marijn Visser tussen de rallyauto's. Foto: Rob Stevens
Marijn Visser tussen de rallyauto's. Foto: Rob Stevens Foto:

Nieuw: een autorally in Berkelland

EIBERGEN - Zaterdag 5 oktober wordt de eerste versie van de Achterhoek Berkelland Rally gereden. Dat wordt woensdag 26 juni officieel bekend gemaakt in het Hof van Eckberge in Eibergen. Buiten staan rally-auto's in formatie opgesteld. Fotografen schieten plaatjes van de bolides met de initiator van dit nieuwe evenement in Berkelland op de voorgrond: Marijn Visser.

Door Rob Stevens

Marijn Visser woont in Eibergen. Marijn: "Mijn vader nam me voor het eerst mee naar de rally van Hellendoorn. Ik was meteen besmet met het rally-virus. Ik probeer hier in Berkelland de rallysport nu ook op de kaart te zetten. We hebben een mooi groepje enthousiastelingen bijeen gesprokkeld om dat voor elkaar te krijgen. Dus dat moet lukken."
Bart Luijbregts is voorzitter van de sectie rally van de koepelorganisatie KNAF (Knac Nationale Autosport Federatie). De KNAF gaat over het verstrekken van licenties, een juiste toepassing van de reglementen en de veiligheid bij evenementen. Hij heeft vertrouwen in Marijn en zijn kompanen. Bart: "Het is fijn er een nieuwe groep bij te hebben. Het is ook goed voor andere evenementen dat ze er een concurrent bij krijgen. De organisatie heeft gekozen voor een compacte opzet. Het gaat hen om de rally, zonder al te veel poes pas er om heen. Dat is verstandig. Ik zeg altijd: 'Dromen moet je, maar droom niet te ver weg!'."

Er zijn de laatste jaren veel rally's verdwenen in Nederland. Dus een nieuw evenement wordt met open armen ontvangen in de rallywereld. Dit wordt de achtste rally in Nederland. Het parcours in Berkelland bestaat uit drie klassementsproeven (KP's) die elk twee keer afgelegd worden. De start en finish zijn in het Openluchttheater in Eibergen. Vandaar uit rijden de deelnemers rustig naar achtereenvolgens Rekken, Beltrum en Eibergen waar de KP's worden afgelegd. Dan mag het gas los.

Marijn verwacht zo'n zestig deelnemers. De Achterhoek Berkelland Rally is een race met een technisch parcours. Er zit dus veel afwisseling in. De race wordt 's middags verreden. In de ochtend wordt het parcours verkend. Dan worden de 'pacenotes' gemaakt. Een rally is een wedstrijd op een parcours met verschillende ondergronden, blinde bochten, hobbels en veel zijwaartse bewegingen. Deze worden tijdens de voorbereiding in pacenotes precies vastgelegd om het parcours zo snel mogelijk af te kunnen leggen. De rallyrijder vertrouwt tijdens de race blind op de aanwijzingen van de copiloot.

Omwonenden van het parcours zullen er enige overlast van ondervinden. Maar dat geldt voor elk evenement volgens Marijn. De organisatie probeert de overlast zo klein mogelijk te houden en zal omwonenden uitgebreid informeren. 's Ochtends, tijdens de voorbereiding van de rally-rijders en 's middags, tussen de plaatsen waar de KP's worden afgelegd, moeten de deelnemers zich gewoon aan de verkeersregels houden. Voor de meeste Berkelanders is het gewoon een nieuw, leuk en spannend spektakel.