Alison en David Lowenberg hebben de plaquette onthuld. Foto: Rob Stevens
Alison en David Lowenberg hebben de plaquette onthuld. Foto: Rob Stevens Foto:

Eindpunt van langdurige restauratie

Vervolg van de voorpagina

BORCULO - Dinsdag 18 juni vond met de onthullingen van een plaquette en naambord formeel de afsluiting plaats van een langdurige periode van restauratie van de synagoge in Borculo.

David Lowenberg onthult vervolgens buiten samen met zijn dochter Alison de plaquette. Albert Geesink en Johan Klein Braskamp doen hetzelfde met het naambord. Om zo al diegenen die de restauratie van de synagoge mogelijk hebben gemaakt zichtbaar te maken.
De vader van David, Willy Löwenberg, overleefde zeven concentratiekampen en emigreerde naar de Verenigde Staten, waar hij fortuin maakte in het vastgoed. Hij veranderde daar zijn naam Löwenberg in Lowenberg. David kent Borculo van zijn vader, die na de oorlog nog regelmatig in Borculo kwam, om herinneringen aan zijn jeugd op te halen en familiegraven te bezoeken.

Na de Tweede Wereldoorlog kon de zwaar getroffen Joodse gemeenschap het herstel van de vernielde synagoge niet meer bekostigen. De synagoge kreeg nadien verschillende eigenaren. De synagoge heeft tot eind 1941 dienst gedaan als gebedsruimte voor de Joodse gemeenschap. Door het nazisme en brandstichting werd het gebouw eind 1941 onbruikbaar voor gebedsdiensten. De diensten werden verplaatst naar de Joodse school, aan de Korte Wal in Borculo. In 1977 werd daar de laatste gebedsdienst gehouden.
De synagoge met mikwe (reinigingsplaats) is voor vier dagen per week verhuurd aan zorginstelling Estinea uit Aalten die het gebruikt voor dagbesteding voor personen met een verstandelijke beperking. Het gebouw is ook beschikbaar voor gebruik als galerie. Op de vrouwengalerij, de zolderverdieping in de synagoge, is een permanente expositie ingericht. De avonden en weekenden is het monument beschikbaar voor kleinschalige concerten, cultuur en educatie.