De eerste kennismaking is met de geschiedenis van Museumboerderij De Lebbenbrugge. Foto: PR
De eerste kennismaking is met de geschiedenis van Museumboerderij De Lebbenbrugge. Foto: PR Foto:

Ontmoeten en ontgrenzen in Borculo

BERKELLAND - Jaarlijks ontmoeten Duitse en Nederlandse vrouwen elkaar een aantal keren omdat ze gezamenlijke interesses delen of om over culturele verschillen en overeenkomsten te spreken. Maar ook thema's als samen ondernemen, samen koken met elkaars recepten komen aan de orde, hoe de zorg over de grens geregeld is of hoe betaalbaar je kunt studeren in Bocholt. Vanwege die brugfunctie is een paar jaar geleden het netwerk Frauenbrücke Deutschland-Niederlande opgericht.

Donderdag 4 juli organiseert dit vrouwennetwerk een excursie naar een plek, waar een stukje Nederlandse historie verbonden is met de Duitse en waarbij het reilen en zeilen van een Nederlandse gemeente vergeleken wordt met dat van een Duitse gemeente. De locatie van dit treffen is in Borculo. Daar zal men op twee plekken kennismaken met Duitse-Nederlandse raakvlakken. Als eerste met de geschiedenis van Museumboerderij De Lebbenbrugge, die ligt aan de voormalige Hessenweg, vroeger een belangrijke verbindingsroute van Duitsland naar Holland. De boerderij was ook tolhuis en postkantoor. Het tweede raakvlak is een bezoek aan het gemeentehuis in Borculo, waar burgemeester Joost van Oostrum de groep ontvangt en over zijn ervaringen vertelt bij de 'Bürgermeistertausch', toen hij een paar dagen zijn zetel ruilde met zijn ambtsgenoot dr. Christoph Holtwisch uit Vreden. Het onderwerp nodigt uit voor een aardige discussie, omdat beelden die men van elkaar heeft in een ander perspectief zullen komen te staan. Voor de burgemeesters leiden zulke uitwisselingen zeker tot een versterking en intensivering van de contacten. Ook burgemeester Joris Bengevoord (Winterswijk) heeft een paar dagen met collega Holtwisch van plaats geruild.

Opgave
Wie open staat voor 'ontmoeten en ontgrenzen' en op 4 juli wil deelnemen, kan een mail sturen naar: info@evezien.nl of heleen@posthumus.de. De dag begint om 11.00 uur bij de Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo. De kosten voor de entree en een lunch zijn samen vijftien euro. De dag eindigt om 16.00 uur.