Het bont gekleurde festival terrein van Reurpop 2019. Foto: JorisFotografie.
Het bont gekleurde festival terrein van Reurpop 2019. Foto: JorisFotografie. JorisFotografie

Reurpop-publiek: 'Wat een sfeer en enthousiasme'

RUURLO – Het zijn soms de kleine optredens en details en het kolderieke theater en spektakel die het geheel uniek maken. Maar ook de massale belangstelling en sfeervolle 'grote' optredens zonder dat we hele grote namen tegenkomen door de verschillende bands maakt Reurpop inmiddels tot een zeer volwaardig en volwassen festival. Ook voor de artiesten en muzikanten zelf was de twaalfde editie van het Ruurlose muziek-, theater- en spektakelfestival afgelopen weekeinde aan de Wiersseweg 'af' . Want die raakten soms zichtbaar 'ontroerd' door het publiek. Zoals die ene gitarist van Livin'Room die na het optreden zondagmiddag op het podium van de prachtige The Greyhound Ranch een traantje moest weg pinken. "Wat een sfeer en enthousiasme. Prachtig. Reurpop is top!" En daarmee verwoordde hij de reacties van het publiek. Want die waren het unaniem met hem eens.

Door Jan Hendriksen

Na maanden van plannen, weken voorbereiden en dagen opbouwen was het dan zover. Met ruim vijfhonderd vrijwilligers was er keihard gewerkt om de twaalfde editie van Reurpop net zo'n succes te laten worden als alle voorgaande edities. En dat werd het ook ondanks de 'concurrentie' van het festival Mañana Mañana dat gelijktijdig in Vorden plaatsvond. Want Reurpop ondervond absoluut geen concurrentie van dit festival. Met twee uitverkochte dagen (zaterdag en zondag) trok Reurpop dit jaar in totaal ruim 13.000 bezoekers. Zoals gezegd: de kleine optredens en details en het kolderieke theater en spektakel maken Reurpop uniek. Wat te denken van onder meer het Anti Kater ontbijt, de Festi-vader met zijn biechtstoel, de wijnproeverij, de yoga les en de 'kleine' optredens in de Huiskamertent. En de primeur van het festival vormde de Date-Keet. Was men op zoek naar een nieuwe vlam of maatje? Reurpop hielp een handje. Want in samenwerking met Match4U en Festival Lovers uit Lochem lieten zij bezoekers 'live' Tinderen op het festival. "Het doel van dit concept is om mensen op een unieke manier en in een ongedwongen sfeer kennis met elkaar te laten maken. Reurpop heeft met de Date-Keet zelfs een landelijke primeur", zo liet Leontien Wolters van Match4U zaterdagavond weten. Of het daadwerkelijk tijdens Reurpop tot een 'date' heeft geleid was nog onduidelijk. "Dat moet in de komende weken blijken", aldus Wolters.

Dilemma
De echte muziekliefhebber stond tijdens het festival af en toe voor een dilemma. Voor welk optreden moest men kiezen. De keuze van de verschillende genres op de maar liefst zeven podia waren namelijk reuze. Maar wat te denken van het prachtig ingetogen optreden van de oud-Ruurlose Lien Cornelissen (35) uit Scheveningen. Haar gevoelige zelf geschreven Nederlandstalige liedjes raakte het kleine publiek in de intieme sfeervolle Huiskamertent waar de muziek van de andere podiums soms wat te overheersend was.
Ouderen publiek beleefden op zondagmorgen/middag Goedemorgen Reurpop. Met De Bargkapel, De Sleppers en met als uitsmijter Dennie Christian werd de langste polonaise van Reurpop van het weekeinde ingezet. Een uitsmijter hadden Harry en Ina Meulenveld uit Ruurlo toen al achter de kiezen. Ze waren namelijk de eersten die zondagmorgen van een overheerlijk 'Anti Kater ontbijt' van Mams Catering hadden genoten. "Verrassend, van mijn vrouw voor Vaderdag aangeboden gekregen. Maar ik heb geen kater hoor. Laat dat duidelijk zijn", zo verklaarde Harry terwijl hij van het ontbijt genoot. Zondag is het familiedag op het terrein van Reurpop. Want ook de jongste 'reurpoppertjes' worden volop vermaakt. Dit jaar met als thema 'safari' waaraan het Ruurlose kinderkoor Sing a Song' voor het eerst ook haar medewerking verleende. Na afloop van het festival kon pr-man Luuk Rouwhorst meldden dat Reurpop perfect verlopen was. "Met ruim 13.000 bezoekers zitten we bijna aan ons maximum aantal bezoekers wat vergunningen betreft. In de vrijdag zit nog rek. Aan 'doorgroeien' voor de andere festivaldagen zitten we zeker niet te denken. Verder was het perfect festivalweer en er hebben zich geen noemenswaardige calamiteiten voorgedaan". Als er toch nog een punt van verbetering is, dan waren het de damestoiletten. Deze waren zondagmiddag op een gegeven moment even verstopt, maar dat werd snel verholpen.