Jan (l) en Dina (r) Amtink samen met de Commissaris van de Koning van Gelderland John Berends en burgemeester Sebastiaan van 't Erve van de gemeente Lochem bij het optreden van Normaal. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman.
Jan (l) en Dina (r) Amtink samen met de Commissaris van de Koning van Gelderland John Berends en burgemeester Sebastiaan van 't Erve van de gemeente Lochem bij het optreden van Normaal. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman. Foto:

Jan en Dina Amtink voor het eerst bij concert van Normaal

BARCHEM – Hemelvaartsdag was het dan zover. Jan (87) en Dina (85) Amtink uit Barchem gingen voor het eerst in hun leven naar een optreden van de Achterhoekse popgroep Normaal. Met dank aan hun dochter Joke Regelink uit Barchem die er voor zorgde dat haar vader en moeder twee concertkaarten kregen van de gemeente Lochem voor het optreden van Normaal in Barchem.

Door Jan Hendriksen

Jan en Dina Amtink wonnen namelijk twee concertkaarten voor het optreden van Normaal met de actie #DoeNormaalGaStemmen die de gemeente Lochem op haar Facebookpagina had georganiseerd in aanloop naar de Europese verkiezingen die donderdag 23 mei plaatsvonden. Dochter Joke, die ook een grote 'anhanger' van Normaal is, plaatste een foto op Facebook van haar vader en moeder met het boek 't Hele Normaale Hummelo' van journalist en Normaalkenner Jan Colijn uit Haaksbergen in hun handen. En Jan had natuurlijk ook een flesje bier in de hand. "Want dat hoort bij het imago van Normaal", zo verklaart Joke. Ruim een uur voor aanvang van het optreden werden Jan en Dina donderdagavond met alle egards op het festivalterrein aan de Brinkerinkweg door de gemeente Lochem ontvangen. Naast burgemeester Sebastiaan van 't Erve werden Jan en Dina ook welkom geheten door de Commissaris van de Koning van Gelderland John Berends. Het tweetal begeleidde Jan en Dina naar de prachtige verhoogde zitplaats. Jan en Dina genoten zichtbaar te midden van 20.000 bezoekers van het twee uur durende concert. "Het was heel geweldig. Prachtig. Een wat een mensenmassa. We hadden het niet willen missen. Misschien hadden we veel eerder naar een optreden van Normaal moeten gaan. Maar daar is het nooit van gekomen", zo verklaart Jan de volgende dag. Inmiddels heeft Jan op deze vrijdag het derde interview voor Omroep Gelderland achter de rug. "Ze hebben ons vanaf dinsdag bijna dagelijks gebeld. We waren drie maal rechtstreeks in de uitzending. Wat een belangstelling."

Olderwets Høken
Høken, brekken en angoan, een stampensvolle en dampend festivalterrein, duizenden liters bier, 'Deurdonderen' en natuurlijk 'anhangers'. Dat kan maar één act zijn: Normaal! Vanwege gezondheidsklachten besloot Bennie Jolink na het GelreDome concert eind 2015 te stoppen met optreden. Maar dankzij een nieuw geneesmiddel voelt hij zich weer fit. "Inmiddels ben ik nog weer een stuk vooruit gegaan en verheug me heel erg op het optreden in Lochem. Nog eenmaal olderwets høken", zo liet Jolink in aanloop naar het concert weten. En daaraan was niets gelogen.

Glimp
Evenals in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, toen Normaal ook jaarlijks tijdens het Barchemse Muziekfestival aan de Ruurloseweg en in Manage De Heksenlaak optrad, wilden ook talloze Barchemers en Ruurloërs die geen kaartje hadden bemachtigd voor het concert een glimp van het optreden van Bennie Jolink opvangen. En dat lukte enkele tientallen lokale liefhebbers die een beetje bekend en creatief waren prima. Uit volle borst werden de bekende nummers meegezongen. En toen Jolink aan het slot opriep om massaal 'Høken' mee te zingen was dat niet aan dovemansoren gevraagd. Ook niet aan de tientallen 'anhangers' die buiten het festivalterrein stonden. Er werd net nog niet met bier gegooid. Maar de stemming zat er ook buiten het festivalterrein opperbest in. "Prachtig dat dit hier kan. Wat mij betreft mogen ze volgend jaar terug komen!"