Onder koraalmuziek legde wethouder Marijke van Haaren met leden van Scouting Ruurlo een krans bij het monument.  Foto: Jan Hendriksen
Onder koraalmuziek legde wethouder Marijke van Haaren met leden van Scouting Ruurlo een krans bij het monument. Foto: Jan Hendriksen Foto:

'Laten we de vrijheid niet voor lief nemen'

Vervolg van de voorpagina

RUURLO - De 4 Mei-Herdenking in Ruurlo werd bijgewoond door wethouder Marijke van Haaren. Zij riep op om 'de vrijheid niet voor lief te nemen'.

In haar toespraak zei de wethouder: "Tijdens deze herdenking daalt er om acht uur een stilte neer over Nederland. Een oorverdovende stilte waarin donkere herinneringen nagalmen. Donkere herinneringen aan onderdrukking en uitbuiting en aan dierbare en onbekenden die het leven lieten. Toen in de oorlog en later bij vredesmissies. Dat maakt een herdenking als deze heel persoonlijk. Daar kun je eigenlijk alleen maar stil van worden. Mensen die hun leven riskeerden en zelfs lieten om de vrijheid herboren te laten worden."

Zorgelijk
In haar toespraak refereerde Van Haaren ook aan een inwoner van de gemeente Berkelland die op een bijzondere manier de vrede koestert: Emiel Garsteveld uit Eibergen. Hij liep in de afgelopen weken de zeshonderd kilometer lange Liberation Route, de bevrijdingsroute van Normandiƫ naar Arnhem en kwam zaterdag in Eibergen aan waar hij samen met mannen van zijn eenheid een krans legde. "Zijn mars is een bijzondere route langs plekken waar mensen zijn gesneuveld tijdens de Eerste - en Tweede Wereldoorlog. Dat drukt je met de neus op de feiten. Hij vindt het zorgelijk dat het bewustzijn van onze vrijheid onder jongeren afneemt. En ik ook. Laten we de vrijheid niet voor lief nemen, er niet achteloos mee omgaan, maar de verantwoordelijkheid nemen onze vrijheid te beschermen", aldus de wethouder.

75 jaar
Verder verwees Van Haaren naar volgend jaar als het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. "Daar staan we in de Achterhoek en in Berkelland bij stil onder het thema 'Samen vieren wij de vrijheid'. Ik hoop u bij een van de vele activiteiten in Berkelland te treffen zodat we samen de herinnering levend kunnen houden. Wij kunnen leren van de geschiedenis door naar ons verleden te kijken en blijven beseffen wat vrijheid voor ons betekent. Door de verhalen door te geven van de vreselijke gebeurtenissen die zich tijdens de oorlog hebben afgespeeld en zich nog overal ter wereld afspelen."

Aan de Herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk werd er ook door Anne de Jong (dwarsfluit), Joke Cornelissen (meditatie) en Gerard Wesselink (orgel) medewerking verleend,


Voor meer foto's: achterhoeknieuwsberkelland.nl.