Hans Huitink (links) en Tonnie Papen bezig met een montageklus in de studio van ZSOM in de Molenberg. Foto: Henri Walterbos
Hans Huitink (links) en Tonnie Papen bezig met een montageklus in de studio van ZSOM in de Molenberg. Foto: Henri Walterbos

ZSOM op zoek naar uitbreiding vrijwilligerskorps

'Het is hartstikke leuk en je komt nog eens ergens'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Bij vele evenementen en uitvoeringen in de Achterhoek zijn ze aanwezig om het vast te leggen. Vrijwilligers van Ziekenomroep Sound Of Music uit Groenlo, oftewel de ZSOM. Alom worden hun opnames geprezen, zoals onlangs nog van Passion Achterhoek in Lichtenvoorde. Tijdens het evenement worden de beelden al getoond op twee grote schermen, om het duizendkoppige publiek close-ups en fraaie shots te tonen en de beleving van de voorstelling alleen maar te versterken. "Dat is best wel een hele operatie. De zondag ervoor ben je al bij de generale repetitie om maandag op de juiste momenten de juiste beelden te hebben", vertelt Tonnie Papen (74), reeds 13 jaar vrijwilliger bij ZSOM.

40 Jaar
Dit jaar bestaat ZSOM 40 jaar. "We zijn ooit begonnen met het maken van radioprogramma's voor het toenmalige Sint Vincentiusziekenhuis in Groenlo, op hun verzoek. In 1993 nam Radio Vestingstad dit over. Ondertussen ging in 1984 het ziekenhuis weg en maakten we nog programma's voor De Molenberg. Bij de heropening van de Molenberg in 1987 werd de vraag gesteld of we ook verslagen met beelden wilden maken ten behoeve van bewoners in het verzorgingstehuis. Later zijn we nog uitgebreid met een videotak", kijkt Hans Huitink (60) terug. "We maakten anderhalf uur televisie in de week, met onder meer een regiojournaal, wat we nu nog één keer in de twee weken maken. We willen onderwerpen laagdrempelig binnen brengen. We hebben een aparte groep die zich daar mee bezighoudt, net als voor grote set opnames." Tonnie vult aan: "De meesten doen het al dubbelop, omdat de groep te klein is geworden."

ZSOM registreert onder meer de bloemencorso's van Rekken, Winterswijk, Lichtenvoorde, Beltrum, de carnavalsoptocht in Groenlo, de Matthäus Passion in Zieuwent, openluchtspelen in Kösterkoele in Markelo en het Galgenveld in Borculo, Marianum Live. "Dat doen wij belangeloos. We zeggen altijd wel dat we alle opgenomen materiaal moeten mogen gebruiken voor onze programma's. Omdat je door de jaren heen goede contacten opbouwt, word je steeds vaker gevraagd om opnames te maken", weet Papen.

Interne opleiding
ZSOM kan allerhande vrijwilligers gebruiken voor verschillende activiteiten. "Denk aan nieuwslezers, cameramensen, tekstschrijvers, coördinators, regisseurs, geluidstechnici, mensen voor de montage. Ook dames zijn welkom. Het gaat om mensen die een leuke besteding van de vrije tijd willen. Dit vooral ten dienste van zieken en bejaarden. Een leeftijdsgrens hebben we niet", benadrukt Huitink. "Heel veel mensen denken dat er heel veel bij komt kijken. Voor een deel is dat ook zo, maar je krijgt eerst een interne opleiding. Je gaat mee met iemand, een keer helpen opbouwen of mee in de regiebus. Daarna kun je zeggen of je het wilt, en waar je voorkeur naar uit gaat. Je moet er wel interesse in hebben. Iedereen wordt begeleid. Niemand wordt zo maar voor de leeuwen geworpen."

"We hebben eigenlijk een tekort aan alles. We hebben jonge aanwas nodig, maar dat mag ook 50- of 60-plus zijn", laat Papen weten. "Ik ben erbij gekomen omdat ik de ontmanteling van de Grolsch heb gefilmd met een eigen camera. Ik had daar 40 jaar gewerkt. Ik kocht me een cameraatje en ben gaan filmen. Toen iemand van de ZSOM dat zag, zei hij: 'Dan kö'j ok wal filmen veur de ZSOM.' Ik zeg: 'Ja, dat zal!' 'Kom es ne kere kieken dan.' Dat heb ik gedaan en ik ben nooit meer weg gegaan. Dat is 13 jaar geleden. Toen was ik 61", lacht hij. "Je rolt er vanzelf in. Het is hartstikke leuk en je komt nog eens ergens. Op plekken waar je normaliter niet komt. Je doet ook dingen alleen. Zo filmde ik de reconstructie van de gracht en de Wheme, maar ook de bouw van Brouwersnös en De Mattelier." Huitink: "Je hebt een grote veelzijdigheid. En iedere vrijwilliger bepaalt zelf hoeveel tijd hij of zij erin steekt. We kijken goed naar de toekomst, ook naar samenwerkingen."

Aanmelden
Aanmelden kan bij Hans Huitink, door middel van een e-mail naar info@zsom.nl.