Het Red Devil team heeft een nieuwe trekker gebouwd. Foto: PR
Het Red Devil team heeft een nieuwe trekker gebouwd. Foto: PR Foto:

Maiden run nieuwe Red Devil in Wekerom

Ruurlose trekker nu al aangepast aan nieuwe regels voor 2020

RUURLO - De maiden run van de nieuwe trekker van het Red Devil Tractorpullingteam uit Ruurlo is in Wekerom veelbelovend afgesloten, ondanks de laatste plaats in de competitiestand. Het was immers pas de eerste wedstrijd van het seizoen. Belangrijker was dat de motor geen krimp gaf.

Vorig jaar had het Red Devil-team te kampen met een fikse schade aan de aandrijflijn. Zo waren de versnellingsbak en de achteras aan vervanging toe. Door een wijziging in de reglementen van de NTTO moest er anders gekeken worden naar hoe de schade opgelost kon worden. In 2020 mogen de trekkers in de 4,5 ton Supersport klasse waarin de Red Devil uitkomt namelijk vijfhonderd toeren meer draaien. De limiet word van 2700 toeren opgeschroefd naar 3200 en de motorinhoud gaat terug van negen naar 8,3 liter.

Nieuwe Red Devil loopt in de pas met Europese regels

De regel wordt ingevoerd om in de pas te lopen met het Europese reglement. De wijzigingen zullen resulteren in meer vermogen. Om hier alvast op voorbereid te zijn koos het team ervoor om een nieuwe trekker te bouwen. De maanden oktober en november werden gebruikt om plannen te maken, de eerste lijntjes uit te zetten en helder te krijgen hoe alles aangepakt ging worden. Na de kerstdagen werd bij een sponsor van het team, de firma Otto uit Haaksbergen, gestart met de bouw van het buizenframe. De race tegen de klok was daarmee begonnen, want op Koningsdag stond traditiegetrouw de eerste wedstrijd van het seizoen gepland. Nog vier maanden te gaan dus.
Er werd een andere achteras, van een vrachtwagen, onder de trekker geplaatst. Deze is aangepast zodat de trekker op de baan voorspelbaar wordt. Voor de achteras is een versnellingsbak uit Amerika geïmporteerd. Er zijn speciale remmen op de trekker gekomen om de besturing te verbeteren. Daarnaast koos het team van Wim Hendriksen ervoor om op zogenaamde puller-banden te gaan rijden. Dit zijn bredere banden met een speciaal profiel waarmee het vermogen beter op de baan overgebracht kan worden. Ook aan de motor en intercooler brandstofpomp zijn de nodige wijzigingen aangebracht.
Pas op de donderdag voor Koningsdag was het zover dat de trekker gestart kon worden. Het team stuitte toen op een probleem: de versnellingsbak wilde niet goed schakelen, waardoor er nog een price-as rem aangebracht moest worden om hem goed in de versnelling te kunnen zetten. Een dag later werd deze gemonteerd en kon de trekker schakelen. Na nog een aantal laatste zaken kon zaterdagmorgen de nieuwe Red Devil worden ingeladen voor de rit naar Wekerom.

Inspectie
In Wekerom aangekomen kwam er een inspectie van de NTTO om te kijken of de trekker veilig was om mee te doen met de wedstrijd. Daarna werd er gewogen en moest de Red Devil als elfde aan de start verschijnen Omdat alle stroom van de trekker ineens uitviel door een kapotte zekering werd besloten om een aantal plaatsen op te schuiven zodat er tijd was om dit op te lossen. Het team slaagde daarin zodat de trekker weer klaar was om te rijden. Maar opnieuw moest er gewacht worden, want de wedstrijd werd wegens een regenbui twintig minuten stilgelegd.

Maikel Hendriksen toerde vervolgens de Red Devil op en reed voor de eerste keer met de vernieuwde trekker over de baan. De motor gaf geen krimp en net voor de tachtig meter stond de combinatie met spinnende wielen stil. Dit resulteerde in een laatste plaats voor de competitiestand, maar zoals de commentator door de speakers liet horen: "Het begin van een nieuw tijdperk van de 4,5 ton supersport is gestart."

De wedstrijd werd gewonnen door Simply Green, Peeters werd tweed en The Mystery derde. Op zaterdag 25 mei staat de tweede wedstrijd op het programma. Dan haken ze aan in Loerbeek.