Bomenkap N319

Is de N319 tussen Ruurlo en Groenlo nu echt zo onveilig zoals de Provincie veronderstelt? Als het aan de Provincie ligt gaan er mogelijk 343 Hollandse eiken tegen de vlakte om de veiligheid op dit traject te vergroten. Ik maak regelmatig gebruik van deze weg, maar ik heb nog nooit het gevoel gehad dat deze weg onveilig zou zijn. Als je je als automobilist aan de maximum snelheid houdt, niet onder invloed van alcohol of drugs bent, niet zit te spelen met je smartphone, in een APK-goedgekeurde auto rijdt en de verder geldende verkeersregels in acht neemt, is deze weg in mijn ogen heel veilig. Maar als je al deze regels aan je laars lapt wordt elke weg onveilig, ook al kap je alle bomen. We hoeven de wegen toch niet veilig te maken voor deze categorie weggebruikers?
En als er dan toch wat gebeurt, krijgt de boom de schuld, dat is toch wel heel kort door de bocht.
We zouden eens wat meer respect moeten opbrengen voor deze imposante, zuurstof producerende en CO2 opnemende fabrieken die al 150 jaar onafgebroken hun werk doen ten dienste van de Achterhoekers.
Provincie, denk nog eens heel goed na voordat de zaag er in gaat, het duurt een eeuw voordat je een boom van dit formaat terug hebt, als er tenminste een goed herbeplantingsplan ligt.
Ik zie maar al te vaak dat er langs andere wegen van de beloofde compensatie voor gerooide bomen niet heel veel terecht komt.


Harry Bosch, Ruurlo