De leerlingen gingen vanaf het Kerkplein van start voor het verkeersexamen. Foto: PR
De leerlingen gingen vanaf het Kerkplein van start voor het verkeersexamen. Foto: PR Foto:

Op de fiets voor verkeersexamen Veilig Verkeer Berkelland

RUURLO – Het is nog even wachten op de plaatselijke wijkagent. "Hij had er al moeten zijn. Maar misschien is er een ernstig verkeersongeval gebeurd. Je weet maar nooit." Om precies negen uur staat bestuurslid Peter Gort van Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland dinsdagmorgen met achttien leerlingen van de Daltons Willibrordusschool op het Kerkplein te wachten voor de start van het jaarlijkse praktische verkeersexamen. Keurig in een rij staan de leerlingen op alfabetische volgorden met hun fiets te wachten om van start te kunnen gaan. Ieder voorzien van een veiligheid hesje met een 'rugnummer' zodat ze onderweg goed beoordeeld kunnen worden.

Door Jan Hendriksen

"Houdt voldoende afstand van elkaar en neem alle tijd en kijk goed om je heen. Zijn er nog vragen?", zegt Gort voordat hij de eerste leerlingen van start laat gaan. Koen Heezen (11) steekt zijn vinger op. "Moet je vanaf de Furstenauerstraat linksaf de Nieuwe Weg of 't Rikkelder volgen." "Dat mag en moet jezelf kiezen en beoordelen. Is het druk op de Nieuwe Weg dan zou ik voor 't Rikkelder kiezen", zo beantwoord Gort de vraag van Koen.
"En als iemand je voorrang geeft terwijl je dat eigenlijk niet hebt. Wat moet je dan doen?", zo vraagt de tienjarige Juul Dolphijn. "Ook dat moet je zelf beoordelen. Houd er dan wel rekening mee dat je jezelf en andere verkeersgebruikers niet in gevaar brengt."

Intussen verspreiden de tien Ruurlose 'examinatoren' van Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland en van de Fietsersbond Berkelland, die de kinderen beoordelen, zich over de bijna vier kilometer lange examenroute. Naast de achttien leerlingen uit groep zeven van de Willibrordusschool nemen ook de kinderen uit groep zeven van WonderWijs en de Kerst Zwartschool deel aan het examen. Van De Driesprong namen ook kinderen uit groep acht deel aan het examen. Dit omdat De Driesprong maar eens in de twee jaar aan het examen deelneemt. Goed voor in totaal 85 kinderen. Daarvan hebben er de voorgaande week 83 theorie examen gedaan.

Herexamen
De kinderen kregen 25 inzichtelijke verkeersvragen. Van de 25 vragen moesten de kinderen minimaal zestien vragen goed beantwoord hebben om te slagen voor het examen. Van de 85 kinderen waren tien kinderen in eerste instantie gezakt en hebben er negen met een herexamen alsnog hun theorie gehaald. Dinsdag namen uiteindelijk 81 kinderen deel aan het praktijkexamen. Drie leerlingen slaagden niet voor dit examen. De kinderen mochten maximaal vijf fouten maken op het fietsparcours. De kinderen die gezakt zijn voor het praktijkexamen kunnen dit gelukkig volgend jaar alsnog overdoen.

'Over je schouder kijken bij afslaan belangrijk met steeds meer en stillere elektrische auto's'

Hand uitsteken
Peter Gort: "Wat opviel was dat veel kinderen tijdens het afslaan pas laat en slecht zichtbaar of geheel niet hun hand uitstaken. Beter is om dat ruim van te voren te doen. Ook was nog steeds een veel voorkomende fout dat de kinderen niet kijken of juist de verkeerde kant op kijken. Ze zouden beter om zich heen moeten kijken. Bij het afslaan is het belangrijk om over je schouder te kijken dit ook in verband met steeds meer stillere elektrisch auto's die je niet of slecht hoort aankomen."

Vaker
De examenroute was vooraf beschikbaar gesteld om te oefenen en door middel van bordjes konden de kinderen tijdens het examen de route fietsen. Peter Gort: "Tijdens het uitzetten van de route hebben wij ook dit jaar enkele ouders met kinderen zien fietsen. Het is goed als ouders/verzorgers wat vaker met hun kinderen fietsen zodat de kinderen meer praktijkervaring opdoen."