Het podium van de wielerwedstrijd Ronde van de Achterhoek in 2018. Foto: PR
Het podium van de wielerwedstrijd Ronde van de Achterhoek in 2018. Foto: PR Foto:

Ronde van de Achterhoek live op tv

ACHTERHOEK - De Ronde van de Achterhoek is voor het derde achtereenvolgende jaar weer als top-evenement aanwezig op de wielerkalender van de KNWU. Op zondag 18 augustus strijden 25 ploegen van zes renners, semi-profs en top-amateurs, om de overwinning over een parcours van 200 kilometer door alle acht Achterhoekse gemeenten. De start is om 12.30 uur in Doetinchem op het Simonsplein, en de finish is tussen 16.30 en 17.30 uur in Terborg bij de Roode Leeuw, waar ook nog drie lokale ronden worden verreden. TV Gelderland doet vanaf 16.00 uur live verslag van deze ronde.

Vanaf 09.00 uur komen de 150 renners naar het parkeerterrein bij het gemeentehuis in Doetinchem om zich klaar te maken voor deze zware ronde. Ook de honderd motoren die nodig zijn voor de verkeersbegeleiding van de karavaan (20 politie en 80 gecertificeerde vrijwilligers) melden zich dan en met de materiaalwagens, 25 ploegleiderswagens en tien jurywagens is iedereen er dan klaar voor.
Om 11.30 uur worden de ploegen en de renners uitgebreid voorgesteld op het podium op het Simonsplein. Daar staan ook de cameraploegen van TV Gelderland en Eurosport voor de eerste beeldopnames en interviews met renners.

Het startschot wordt om 12.30 uur gegeven door de wethouder sport van gemeente Doetinchem, Rens Steintjes. Via de Hamburgerstraat, Spinbaan, Missetstraat, Gaswal, Hofstraat, van Nispenstraat en Raadhuisstraat rijden ze eerst nog een rondje om de binnenstad om daarna richting Wehl aan de echte koers te beginnen. Na Hoog-Keppel, Hummelo en Langerak komt de koers circa 13.05 uur opnieuw door Doetinchem via Keppelseweg, Hofstraat, Kennedylaan en Ds. van Dijkweg richting Velswijk.

Vanaf 16.30 uur is de eerste doorkomst op het finish-parcours in het centrum van Terborg bij hotel de Roode Leeuw. Via Silvolde, Slingerparallel langs Ulft, en Etten gaat het over de brug van de Oude IJssel terug naar Terborg. Na drie lokale rondes wordt bij de vierde finish-passage (circa 17.15 uur) de winnaar van de Ronde van de Achterhoek 2019 bekend, die daarna uitgebreid wordt gehuldigd.
Overigens is de finish-locatie in Terborg de hele dag vol evenementen. Naast de entourage in het kader van Terborg 600 stad, is er vanaf 11.00 uur Achterhoek Onbeperkt, waar deelnemers met een handicap laten zien dat ook zij actief bezig kunnen zijn. Naast activiteiten als duo-fietsen, race-runners en alinkers, zal ook een groep Hersenletsel on Tour aanwezig zijn. De organisatie wordt mede geregeld door Wilco Giesen en het activiteitenteam van Azora, locatie Antonia in Terborg.

Daarna is bij de finish de atletiek actief met om 13.45 uur een Kids Run over 1,1 km (tot en met 12 jaar) en om 14.00 uur een Jeugd Run over 2,2 km (13-15 jaar). Om 14.30 uur is de Maron Achterhoek Run over 6,4 km (4 rondes van 1,6 km, totaal 4 Engelse mijlen) letterlijk het hoogtepunt, want ook de stuifduin De Paasberg met een stijgingspercentage van meer dan 20 procent is als grote barrière voor de lopers in elke ronde is opgenomen. Dus is er niet alleen een winnaar in het eindklassement, maar ook in het sprintklassement en het bergklassement. Dit is voor elke atleet een unieke krachtmeting. De organisatie is in handen van Atletico'73 uit Gendringen en inschrijven kan via inschrijven.nl.
Als laatste side-event kan op zaterdag 17 augustus vanaf 08.00 uur op diverse plaatsen in de Achterhoek gestart worden voor de NTFU Ronde van de Achterhoek, voor toerfietsers die een halve ronde (120 km) of hele ronde (170 km) willen afleggen, die grotendeels over hetzelfde parcours gaat als dat van de wielrenners.
De organisatie hiervan is in handen van de toerclubs De Wildt Ulft, Peddelaars Aalten, FTC Wenters Winterswijk, RTC Groenlo, RTC Vorden en De Zwaluwen Doetinchem.
Meer informatie is te vinden op de website van dit Achterhoek-brede evenement.


rondevandeachterhoek.nl