De kegelaars van Tot Ons Plezier treffen elkaar eens in de veertien dagen. Foto: Jan Hendriksen
De kegelaars van Tot Ons Plezier treffen elkaar eens in de veertien dagen. Foto: Jan Hendriksen Foto:

TOP: echt tot plezier van
de kegelaars

RUURLO/BARCHEM – De naam verklaart alles: Tot Ons Plezier (TOP). En zo is het maar net. De zestien leden van de Ruurlose/Barchemese kegelclub treffen elkaar tot groot plezier eens in de veertien dagen op donderdagmiddag in de kegelkelder van dorpshuis 't Onderschoer in Barchem. TOP behoort tot een van de negen clubs die onder auspiciën van Kegel Federatie Barchem (KFB) actief de kegelsport in 't Onderschoer beoefenen.

Door Jan Hendriksen.

Naast TOP behoren tot de federatie Nooit Opgeven Altied Deurgoan (NOAD), Laat Maar Kulen (LMK), Rond Um De Mölle (RUDM), Baan Brekers (BB), Hol Um D'r Op (HUDO), Steeds Beter (SB), Nooit Gedacht (NG) en Zwiepse Kegel Club (ZKC) die op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag of –avond en op vrijdagavond gebruik maken van de kegelbanen bij 't Onderschoer. TOP bestaat grotendeels uit kegelaars die afkomstig zijn uit Ruurlo. "Maar ook enkele leden uit Barchem, Borculo en Vorden zijn vertegenwoordigd binnen de club", zo verklaart penningmeester Wim Zonnenberg (82) van de kegelclub. Zonnenberg is al vanaf 1984 actief voor TOP. Het recreatieve kegelen zoals de TOP leden dat beoefenen is bedoeld voor mensen die gewoon een balletje willen gooien en die kennis willen maken met deze mooie sport. "Kegelen is een ideale bewegingssport die tot op hoge leeftijd beoefend kan worden en waarbij gezelligheid en plezier een belangrijk onderdeel is", zo verklaart de Ruurloër, terwijl hij met succes de bal over een van de vier banen laat rollen. Op één na vallen alle negen kegels om. Eens in de veertien dagen treffen de TOP leden elkaar voor de onderlinge of de individuele federatie competitie. En met succes zo blijkt uit de volle bekerkast die aan een van de muren van de kegelkelder hangt. De kegelaars gooien het hele jaar rond de ballen. Zonnenberg: "We kennen geen zomer- of winterpauze."

Instroom
Secretaris Jan de Vries (70) uit Borculo laat weten dat TOP wel wat instroom van nieuwe leden kan gebruiken. "We krimpen in ledental. Door ouderdom en overlijden hebben we nu nog zestien leden. Dat zijn er in het verleden beduidend meer geweest." Wie tweewekelijks veel plezier aan de kegelmiddag beleeft is Willemien Oldenkotte (83) uit Barchem. "Ik ben sinds twee jaar lid van TOP. Voorheen kegelde ik bij Ait Vedan. Maar die kegelclub ging twee jaar geleden ter ziele omdat er te weinig leden waren. Toen ben ik lid van TOP geworden. En daar heb ik tot op de dag vandaag absoluut geen spijt van. Ik kijk steeds weer uit naar de middag als we weer kunnen kegelen", zo verklaart de kwieke Barchemse. Wie nader kennis wil maken met TOP kan contact opnemen met Jan de Vries, tel. 06 22741070. TOP is donderdag 11 april weer actief van 13.30 tot 16.30 in 't Onderschoer.