Gusta Marneth met de kinderen die meewerken aan de Passion Achterhoek. Op de foto ontbreekt Jasmijn. Foto: Annekée Cuppers
Gusta Marneth met de kinderen die meewerken aan de Passion Achterhoek. Op de foto ontbreekt Jasmijn. Foto: Annekée Cuppers

Tien basisschoolleerlingen werken mee aan Passion Achterhoek

'Het paasverhaal gaat meer leven als je er zelf aan mee mag doen'

LICHTENVOORDE – Voor het derde jaar op rij doen kinderen van de Frans ten Boschschool mee aan de Passion Achterhoek in Lichtenvoorde. Vijf jongens en vijf meiden uit groep 6, 7 en 8 hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan hun rol in het stuk dat op maandag 15 april wordt opgevoerd in de Hamalandhal. Hun begeleidster, leerkracht Gusta Marneth, is zelf een liefhebber van de Passion. Toen regisseur Ben Donderwinkel haar vroeg of zij een aantal kinderen kon vinden die aan de productie mee wilden doen, kon ze dan ook geen 'nee' zeggen.

Door Annekée Cuppers

"Ik heb het verhaal over het leven, lijden en de wederopstanding van Jezus altijd al heel bijzonder gevonden. Hoe Jezus eerst triomfantelijk wordt binnengehaald in Jeruzalem, de belevenissen als hij rondgaat met zijn leerlingen en hoe hij uiteindelijk zo tragisch aan zijn einde komt. Het is een verhaal van alle tijden dat hier in Lichtenvoorde op eigentijdse wijze met hedendaagse thema's wordt opgevoerd. Zoals vorig jaar, toen de vlog van Lars Krabbenborg werd getoond waarin hij vertelde over de ziekte van Huntington waarvan hij zelf drager is. Zo'n verhaal komt wel even bij je binnen. Maar het is eigenlijk het totale plaatje, van de fakkeltocht tot aan de bijpassende muziek en iedereen doet mee, jong en oud."

De contacten met de Passion Achterhoek kwamen via via tot stand. Gusta vervolgt: "Regisseur Ben Donderwinkel had sterk de wens om ook kinderen deel uit te laten maken van de productie. Immers, die komen in de verhalen van Jezus ook voor. Ben had al een andere school benaderd maar die zagen af van medewerking. Mijn buurman zit ook in de organisatie van de Passion Achterhoek en zei tegen Ben 'Vraag Gusta maar, dan komt het wel goed' en zo zijn ze bij mij terecht gekomen."

'Vraag het maar aan Gusta, dan komt het wel goed'

Inmiddels werkt de Frans ten Boschschool al voor het derde jaar op rij mee aan de Passion Achterhoek. Gusta: "Dit jaar doen er tien kinderen mee. Een aantal kinderen deed al eerder mee en met hun enthousiasme hebben ze ook weer klasgenootjes aangestoken. De kinderen hebben een rol als feestende gasten tijdens de bruiloft in Kanaän en ze komen later in het stuk ook nog bij Jezus waarbij twee kinderen een stukje tekst hebben. De regisseur heeft tijdens een bijeenkomst in de Johanneshof de kinderen uitgelegd waar het stuk over gaat en verteld wat er van hen verwacht wordt."

Over enkele dagen is het zover en staan de jonge spelers voor het grote publiek in de Hamalandhal. Mats, Bjarne, Veerle, Jim, Sterre, Jasmijn, Sophie, Danieka, Timo en Kian hebben er allemaal veel zin in. Voor Sterre en Danieka is het de tweede keer dat ze meedoen. Sophie is een van de debutanten. "Ik heb op maandag toch nooit wat te doen en vond het wel leuk om het eens te proberen", vertelt ze eerlijk. Danieka en Bjarne doen mee omdat ze graag toneelspelen en zo weer een stukje podiumervaring op kunnen doen. Mats deed vorig jaar niet mee maar zag de lichtjesstoet in het dorp voorbij komen toen hij van de voetbaltraining naar huis fietste. "Een aantal van mijn vrienden liep mee in de fakkeltocht en dat zag er toch wel heel mooi uit. Daarom heb ik me dit jaar opgegeven." Voor Veerle, Jim en Kian is het logisch dat ze meedoen aan de Passion. "Wij hebben ook de Eerste Communie gedaan en daar past dit wel bij vinden we." Gusta besluit: "In aanloop naar Pasen praat ik met de kinderen over het lijden, sterven en de wederopstanding van Jezus. Mooi om te zien dat met deelname aan de Passion het paasverhaal voor de kinderen nog meer gaat leven en wie weet steken ze er ook nog wat van op."