Van rechts naar links: Jan Raaben, zijn echtgenote en burgemeester Van Oostrum van Berkelland. Foto: Ferry Broshuis
Van rechts naar links: Jan Raaben, zijn echtgenote en burgemeester Van Oostrum van Berkelland. Foto: Ferry Broshuis Foto:

Ridderorde voor Jan Raaben

'Bedachtzaam bestuurder met groot inlevings-vermogen'

Door Ferry Broshuis

EIBERGEN/GROENLO - Jan Raaben uit Groenlo, die zich al meer dan een halve eeuw tomeloos inzet voor het kerkelijk leven en andere maatschappelijke onderwerpen, is zondagavond in kerk De Oude Mattheüs in Eibergen koninklijk onderscheiden. Uit handen van burgemeester Van Oostrum van de gemeente Berkelland kreeg hij de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op tal van gebieden van het kerkelijk leven heeft hij zich zeer verdienstelijk gemaakt en doet hij dat overigens nog steeds. Zo was hij van 1965 tot 1970 kerkvoogd bij de protestantse gemeente Dieren. Voor de Nederlands-hervormde gemeente Heumen-Overasselt was hij actief als ouderling-kerkvoogd, jeugdwerkbegeleider en voorzitter van de kerkenraad.
In Eibergen was en is hij voor de protestantse gemeente Eibergen-Rekken actief als vrijwilliger inloopochtend dorpshuis Den Hof, voorzitter van de commissie restauratie Van Dam-orgel in de Antoniuskerk in Rekken, ouderling-kerkrentmeester en lid van de kerkenraad. Ook was hij oprichter van de Stichting Orgelconcerten Rekken, lid van de commissie verbouwing liturgisch centrum, voorzitter van de kerkenraad, ouderling-kerkrentmeester, voorzitter van het college van kerkrentmeesters en bijvoorbeeld ook initiatiefnemer en ontwikkelaar van het lichtplan voor De Oude Mattheüs.
Zondagavond werd juist in die kerk de realisatie van het lichtplan uitgebreid gevierd en het was natuurlijk een zeer passende entourage om die hoge onderscheiding uit te reiken aan de man die een groot deel van zijn leven in dienst stelde en stelt van de kerkelijke activiteiten.
Maar ook buiten die kerkelijke activiteiten was en is Jan Raaben actief. Zo was hij bijvoorbeeld medeoprichter en voorzitter van de Stichting Eibergen in Verband en hij was ook nog eens jarenlang voorzitter van de VVV Eibergen.
Burgermeester Van Oostrum kwam dan ook bijna woorden te kort om de grote verdiensten van Jan Raaben op te sommen en te benoemen. De eerste burger noemde Raaben een bedachtzaam bestuurder met een groot inlevingsvermogen die ondanks zijn leeftijd van 84 nog steeds actief is.
De stampvolle kerk beloonde de gedecoreerde met een luid en ovationeel applaus.
Het publiek kon zondagavond constateren dat het nieuwe lichtplan uitstekend werkt en alles op de juiste wijze aanstuurt en in het licht zet; en er straalde zeker ook veel licht naar Jan Raaben op deze avond.