Plussenbeleid: zelf omgeving betrekken bij planvorming

Vervolg van de voorpagina

BERKELLAND - In de raadsvergadering werd het plussenbeleid besproken. Dat is het beleid waarbij de niet-grondgebonden veehouderij kan worden uitgebreid, mits de veehouder zelf daarover overeenstemming bewerkstelligt in zijn omgeving.

Andere partijen zien in het plussenbeleid wel degelijk de aanzet tot wezenlijke veranderingen in de sector. Het zijn niet meer bouwoppervlaktes die leidend zijn. Nieuw beleid wordt kwalitatief gestuurd op meetbare eenheden als CO2 uitstoot, geurwaardes, landschappelijke waardes en maatschappelijke acceptatie.

Het plussenbeleid is een belangrijke bouwsteen voor het nieuwe bestemmingsplan buitengebied Berkelland waar partijen naar hunkeren. Iedereen is er veel aan gelegen dat dat er in 2020 ter inzage ligt. Er worden geen paden bewandeld die het risico met zich meebrengen dat dat tijdstip niet wordt gehaald. Het is geen makkelijk verteerbare kost. Aanleiding voor D66 te verzoeken dit beleid, weliswaar ambtelijk degelijk uitgewerkt, simpeler en eenduidiger te formuleren. Zodat het ook begrijpelijk is voor degenen om wie het gaat: veehouders die ruimte zoeken hun bedrijf verder te ontwikkelen. Daarin vindt de partij wethouder van Haaren aan hun zijde. Er komt een folder.