Een linosnede, getiteld De Ranch, van de hand van Piet Wiegman. Foto: PR
Een linosnede, getiteld De Ranch, van de hand van Piet Wiegman. Foto: PR

Lezing 'Grafische kunst en techniek'

RUURLO - Het ligt voor de hand dat de KunstKring Ruurlo het jaar 2019, het 350ste sterfjaar van Rembrandt, aangrijpt om ook plaats in te ruimen voor een lezing over grafische kunst en techniek. Beeldend kunstenaar Wim Kwakernaak vertelt onder andere over de etstechnieken zoals Rembrandt die hanteerde en die hem maakten tot de beroemdste schepper van grafische kunst in zijn tijd. In februari van dit Rembrandtjaar verzorgde kunstenaar Wim van der Meij een cursus over de techniek van het etsen. In de lezing van Kwakernaak komen ook andere technieken aan de orde. De lezing is op vrijdag 12 april om 14.00 uur in het Kulturhus in Ruurlo, Nieuwe Weg 5. Voor meer informatie en inschrijving kan men terecht op de website. De entree kost tien euro inclusief koffie/thee, te betalen bij binnenkomst.

Wat grafische kunst zo populair maakt is de veelsoortigheid en betaalbaarheid. Veelsoortig, omdat er veel grafische technieken bestaan met ieder hun eigen kenmerken. Betaalbaar omdat elke grafische vormgeving eindeloos vermenigvuldigd kan worden. Wim Kwakernaak onthult vooral de veelsoortigheid van de grafische technieken. Hij vertelt over houtsnedes, gravures, etsen, lithografie, linosneden en zeefdrukken en illustreert dit met prachtige voorbeelden uit de rijke geschiedenis van de grafische kunst. Onder meer etsen van Rembrandt, houtsneden van Dürer en litho's van Daumier komen voorbij. Hij geeft antwoord op vragen als: wat is hoogdruk, diepdruk en vlakdruk? Hoe herken je een afdruk?
Wim Kwakernaak (1945) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, afdeling vrij tekenen, schilderen en grafiek. In 1980 studeerde hij tevens af aan de Academie Beeldende Vorming te Amersfoort. De laatste jaren beoefent hij diverse uitdrukkingsvormen door en naast elkaar. Hij is bezig met een project van 21 mensfiguren, levensgroot en uitgevoerd in papiermaché. Wim Kwakernaak woont en werkt in Holten.


kunstkringruurlo.nl/lezingen