Het oogstfeest is op boerderij Het Westendorp in IJzerlo. Foto: PR
Het oogstfeest is op boerderij Het Westendorp in IJzerlo. Foto: PR Foto:

Achterhoeks Ossenoogstfeest

IJZERLO - Boerin Suzanne Ruesink presenteert samen met chef-kok 'van kop tot kont' Nel Schellekens een feestelijke en smakelijke introductie van de eerste Achterhoekse ossen. In dat verband lanceert ze ook een uniek 'ossen-oppas-plan'.

Op zondag 7 april wordt het eerste Achterhoekse Ossenoogstfeest gevierd worden. Vier jaar lang hebben van-bodem-tot-bord-boerin Suzanne Ruesink en van kop-tot-kont-kok Nel Schellekens naar dit moment toegewerkt. Suzanne, die samen met haar familie het van de Farm & Country fair bekende boerenbedrijf runt in IJzerlo bij Aalten, ging jaren geleden eten in het restaurant van Nel Schellekens. Zij noemt de Achterhoek al jaren dé culinaire schatkamer Nederland en is bekend als ambassadeur van de verspillingsvrije gastronomie.

Ruesink uitte haar frustratie dat ze - onder andere - Jersey stierkalfjes niet kwijt kon aan de reguliere kalvermesters. De man als bijproduct van de melk wordt niet altijd als waardevol beschouwd.
Samen kwamen Nel en Suzanne tot het besluit om van de nood een deugd te maken en het 'melkmannenprobleem' op te lossen door de ongewenste stiertjes als ossen tijdens en na een mooi leven een goede bestemming te geven. Een unieke, zoals ze het noemen, van biest-tot-biefstuk-samenwerking tussen boer en kok.

Ossen zijn gecastreerde stieren. Al eeuwenlang is bekend dat ossenvlees heel mals en beter doorregen is waardoor er een behoorlijke 'zoals vroeger'-smaak aan zit dan aan regulier rundvlees. Naar aanleiding van het houden van de ossen is ook het Achterhoekse ossen-oppas-plan ontstaan. "Hoe mooi zou het zijn als er ossen ingezet worden als landschapverfraaiers en landschapverzorgers? Het plan zorgt voor verbinding en samenwerking tussen boer en burger en door het houden van ossen wordt het 'ongewenste mannenprobleem' ook opgelost", aldus de bedenkers. Daarom zijn ze op zoek naar ossen-oppas-adressen; mensen op het Achterhoekse platteland die 1 tot 2 hectare te begrazen grond bezitten en daar momenteel niets mee doen maar er wel een bestemming aan zouden willen geven. Een hectare is een mooi perceel voor een koppel van twee ossen. Er worden ook ossen-oppassers geworven. Zij helpen om de ossen te controleren en te verzorgen gedurende het beweidingsseizoen. In de winterdag zullen de ossen binnen op stal worden verzorgd. Dan worden de ossen onder andere gevoerd met reststromen, zoals bierbostel dat vrij komt bij het maken van het eigen ossenbier. Wie meewerkt aan het ossen-oppas-plan mag rekenen op een paar feestelijke bijeenkomsten waar de ossen centraal staan en bovendien krijgt men een ossenvleespakket.
Het Achterhoekse Ossenoogstfeest, met de presentatie van het ossen-oppas-plan op zondag 7 april kent een uitgebreid feestelijk programma met een proeverij, bijzondere bereidingen door 'Top Grillmeester' Ralph de Kok en door Nel Schellekens. Verder kan men rekenen op een melkmasterclass in de wei, men kan kraomschudden bij de kalfjes, en natuurlijk valt er naast ossenvlees veel te proeven, van milkshake tot speciaalbier. De ossenvleesproefpakketten voor thuis zijn te koop voor een kennismakingsprijs.

Wie er bij wil zijn op zondag 7 april, kan contact opnemen met Suzanne Ruesink, tel. 06-28186905 of info@nelschellekens.nl.