Het was er af en toe best 'vol' op het toneel van Brooks Toneel. Foto: Jan Hendriksen
Het was er af en toe best 'vol' op het toneel van Brooks Toneel. Foto: Jan Hendriksen

Debutanten Brooks Toneel

houden zich met verve staande

RUURLO – Het was vooraf best wel een beetje spannend. Zouden de vier debutanten zich staande houden? Maar de 'oude garde' nam het viertal onder leiding van regisseur Wim Sprukkelhorst mee aan de hand. Na de eerste speelavond voelden Jos Freriks (37), Diny Schepers (61), Saskia Denneboom (53) en Tonny Hukker (63) zich dan ook als een vis in het water. Met verve bracht toneelvereniging Tot Nut en Genoegen, beter bekend onder de naam Brooks Toneel, afgelopen weekeinde maar liefst driemaal het blijspel 'Willem met de waterpomptang' op de toneelplanken van zaal De Keizerskroon.

Door Jan Hendriksen

Toepasselijk was dan ook, nadat het toneeldoek voor het eerste bedrijf open ging, dat het nummer uit de voormalige Fabeltjeskrant uit begin jaren zeventig van de vorige eeuw 'Hup, daar is Willem met de waterpomptang, de nijptang of de combinatietang' van Ed en Willem Bever uit de geluidsboxen schalde. Het was de aanzet tot twee genoeglijke amateurtoneelavonden en een eveneens genoeglijke en goed bezochte matineevoorstelling zondagmiddag.

Jos Freriks: 'Dit smaakt naar meer'

"Met dank aan onze vier debutanten. Want zonder hun medewerking waren we nergens geweest", vertelde voorzitter Henny Wassink-Sieverink van 't Brooks Toneel zaterdagavond na afloop van de voorstelling. Het ging in het blijspel 'Willem met de waterpomptang' niet goed met de verstokte vrijgezel Job Klein (gespeeld door Willy Kuenen). Hij werd als boekhouder overgeslagen bij een promotie en zijn huis moest worden gerenoveerd. En dat leverde een ontzettende 'kroam' in zijn woning op. Tot zijn schrik kreeg hij ook nog inwoning van Karin Liefjes (Wilma Arink), de vriendin van zijn zus Rita Klein (Janny Goes). Een wirwar van twee klungelige bouwvakkers Peter Krom (Jon Florijn) en Willem Scheef (Jos Freriks) en twee uitermate onhandige maar charmante loodgieters Hanneke Haai (Diny Schepers) en Barbara Baai (Saskia Denneboom) over de vloer evenals de verhuurster van zijn woning en buurvrouw Maria Smit (Annie Engelberts) en een uitermate wazige postbode (Tonny Hukker) en oud-collega en beste vriend Jan Kort (Bert Groot Bramel) die in deze situatie niet de juiste hulp bleek te zijn.

De spelers vormden een prachtig 'gezelschap' rondom de hoofdrolspeler die voor de nodige hilariteit zorgden zoals het in een blijspel ook hoort te zijn. Joke Aalderink was souffleuse, de grime werd verzorgd door Grimegroep Reurle en het licht en geluid door leden van Toneelvereniging Halle-Heide uit Halle. Volgend jaar zullen we de debutanten als het aan het publiek en het bestuur van Brooks Toneel allicht weer terug zien op het toneel. "Want dit smaakt naar meer", zo liet Jos Freriks na afloop van de tweede voorstelling al weten.